Jazz Sampler No. 28 – Podzimní nadílka alb zdarma

12. září 2016

Po měsíci přinášíme další přehled jazzových alb, která jsou na internetu legálně a zdarma ke stažení. Víte o dalších? Pošlete nám svůj tip na email jazz@rozhlas.cz!

Album stáhnete po kliknutí na titulek alba nebo na odkaz „download“ v přehrávači. Lze tak učinit zcela zdarma (při zadání „0“), nicméně interprety, jejichž hudba vás osloví, můžete podpořit i dobrovolným příspěvkem (name your price).

Humann’O’Project – Wanna Dance

Dánský basista a skladatel hraje se svou kapelou líbivou fúzi, mísící jazz, pop a funk. Od kýče má však tvorba septetu daleko. Přístupnost materiálu je spíše výsledkem zkušeností a nadhledu, než neznalosti.

Christopher Fraser – Give

EP s pěti standardy a jednou vlastní kompozicí tvoří debutovou nahrávku kanadského kytarového tria. Nepřináší nic zásadně novátorského, ale teplý tón lubové kytary a vyzrálá sóla se poslouchají příjemně.

Das Hertz – electric gentry

Nebýt vlivu drum’n’bassu a prvků elektroniky, mohlo by album již neaktivní německé čtveřice vzniknout v roce 1975 a ne 2006. Syrový zvuk, evokující kreativní jam raných Weather Report, chytne a nepustí.

 

Daniel Crawford – Side Effects

Zkušený americký klávesista a producent Daniel Crawford předělal v duchu Roberta Glaspera své oblíbené skladby z kategorie jazzu a soulu a přihodil pár vlastních. Nechybí hostující vokalisté, ani košatá produkce.

 

Musical Candelight – Musical Candelight

Za kýčovitým názvem a obalem se skrývá překvapivě chytrá hudba. Tři songy pro obsazení zpěv–akustická kytara se nesou v ponuré atmosféře a jsou plné originálních harmonií. Škoda, že skladeb není víc.

 

Once Trio – Once

Druhé kytarové trio tohoto výběru má zcela jiný charakter a pochází z Buenos Aires. Kompozice staví především na jasných rytmických motivech a údernosti. Zvukově má kapela blíže k rocku.

 

Duo Pilot – Live at The MsKs Hnúšťa

A něco netradičního na závěr! Cimbalista Vladimír Mikláš zaznamenal letos spolu s Dušanem Černákem – zde za klavírem namísto bicích – pětačtyřicetiminutový a výrazně rytmický improvizovaný hudební proud.

Pozn. Uvedené nahrávky pocházejí pouze z legálních zdrojů, většinou jsou volně dostupné na stránkách umělců či vydavatelství (pod licencemi Creative Commons apod.). Hudební soubory nejsou umístěny na serverech Českého rozhlasu. Za obsah na externích stránkách neneseme odpovědnost.

autor: Jan Mazura
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.