Jazz Sampler No. 23 – Stahujte jazzová alba

18. duben 2016

Po měsíci přinášíme další přehled jazzových alb, která jsou na internetu legálně a zdarma ke stažení. Víte o dalších? Pošlete nám svůj tip na email jazz@rozhlas.cz!

Album stáhnete po kliknutí na titulek alba nebo na odkaz „download“ v přehrávači. Lze tak učinit zcela zdarma (při zadání „0“), nicméně interprety, jejichž hudba vás osloví, můžete podpořit i dobrovolným příspěvkem (name your price).

The Flowdown – MetamorhposisVynikající elektronická fusion newyorského kvartetu vychází z jazzu, nicméně skladby, často s bohatými vokály v popředí, mají spíše formu písní. Favorit výběru!

 

Liberation Prophecy – Last Exit AngelV propracovaných a originálních aranžmá těžko zařaditelného amerického nonetu uslyšíme vlivy avantgardistů Charlese Minguse nebo Carly Bley, ale i brazilskou hudbu, pop či cirkusové valčíky.

 

Mike Cassells Noize – Control Fo-Kwin-TetNahrávka kvintetu kanadského bubeníka a skladatele Cassellse obsahuje šestici zadumaných skladeb natočených již v roce 1998, ale vydaných s patnáctiletým odstupem.

 

Envelo Jmebarre – live nuits de nacreMnohem přístupnější je živá nahrávka francouzské kapely zaměřené na gypsy jazz. Tři kytary a kontrabas místy rozšiřují housle, klarinet a akordeon na septet.

 

CCJA – Jazz Arts Messengers 2016Elitní ansámbl tvoří osm nejtalentovanějších studentů konzervatoří v americkém Coloradu. Těleso je zároveň vlajkovou lodí neziskové lokální organizace zaměřené na rozvoj mladého jazzu.

 

Dragdör – escape velocityPouze nároční posluchači ocení tvorbu jazzově-ambientního kvartetu z Německa. Ve třech rozsáhlých celcích se prolínají akustické zvuky s nejrůznějšími elektronickými ruchy, šumy a efekty.

 

Pozn. Uvedené nahrávky pocházejí pouze z legálních zdrojů, většinou jsou volně dostupné na stránkách umělců či vydavatelství (pod licencemi Creative Commons apod.). Hudební soubory nejsou umístěny na serverech Českého rozhlasu. Za obsah na externích stránkách neneseme odpovědnost.

autor: Jan Mazura
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.