Jazz Sampler No. 20 – vánoční nadílka alb zdarma

23. prosinec 2015

Přinášíme jubilejní dvacátý díl Jazz Sampleru. Ve speciálním vánočním vydání si můžete zdarma a legálně stáhnout hned sedm alb.

LEGÁLNĚ A ZDARMAAlbum stáhnete po kliknutí na titulek odstavce nebo na odkaz v přehrávači. Stahovat můžete zdarma či za dobrovolný příspěvek kapele (name your price).

Russ Sargeant – The Last and the FirstBritský multiinstrumentalista míchá ve svém sólovém projektu jazzový a folkový jazyk podobně jako to často dělá Pat Metheny. Meditativní kompozice vlastnoručně natočil na různé typy bas, kytar a syntezátorů.

 

Funk Busters – To the Funk and Back EPHudba této bulharské producentské dvojice je milým překvapením. Skladbám posazeným mezi nu jazz, funk a hip-hop nechybí typické stylové prvky jako rap, pulzující groovy a zvuk Rhodes piana nebo flétny. Balkánské vlivy uslyšíme pouze v závěrečném remixu cizí skladby.

 

Matt Hull – More MovingSám si na svém prvním albu vystačil i nadějný americký trumpetista Hull. Více však sází na improvizaci, efekty a vrstvení stop jediného nástroje. Jeho ambientně laděná tvorba nepostrádá řád ani koncepci a příjemně se poslouchá.

 

Alchemical Playgrounds – For Our MistressesAvantgardní jazz běžně zrovna nehýří humornými prvky. Trio ze Slovinska ve složení bubeník a dva kytaristé, z nichž jeden své efekty ovládá počítačovým joystickem, dokazuje, že to tak být nemusí. Hudba, v jádru relativně organizovaná, je plná ironizujících parafrází známých skladeb a nadsázky celkově.

 

Eclipse Music – The Best of 2015Uznávané finské vydavatelství založené v roce 2007 a zaměřené na jazz, novátorské písničkáře, potažmo celou alternativní scénu představuje výběr toho nejlepšího ze své letošní produkce.

 

Cuneiform Records – The Albums of 2015Reprezentativní kolekci čerstvě vydal také americký label Cuneiform Records. Jednatřicátý rok své existence představuje v devadesáti minutách hudby, mezi jejímiž interprety nechybí úspěšní Pixel, The Kandinsky Effect či Bill Frisell.

 

Hrubý, Černák – PanoptikonZ Čech naopak pochází živá nahrávka saxofonisty Pavla Hrubého s bubeníkem Dušanem Černákem. Sérii rozsáhlých, volně improvizovaných duetů natočili letos v pražském komunitním centru Žižkostel. Album stahujte zde.

Pozn. Uvedené nahrávky pocházejí pouze z legálních zdrojů, většinou jsou volně dostupné na stránkách umělců či vydavatelství (pod licencemi Creative Commons apod.). Hudební soubory nejsou umístěny na serverech Českého rozhlasu. Za obsah na externích stránkách neneseme odpovědnost.

autor: Jan Mazura
Spustit audio