Jazz Sampler No. 17 – stahujte zdarma jazzová alba

10. září 2015

Na internetu existuje spousta zdrojů, kde lze získat jazzovou hudbu legálně a zdarma. Po čase přinášíme další výběr těch nejzajímavějších nahrávek. Máte-li tip na podobně zajímavé zdroje, napište nám.

LEGÁLNĚ A ZDARMAAlbum stáhnete po kliknutí na titulek odstavce nebo na odkaz přehrávači. Stahovat můžete zdarma či za dobrovolný příspěvek kapele (name your price).

INGA – enPodle temnějšího folkového nádechu bychom jako oblast původu této vynikající nahrávky odhadovali Skandinávii. Vesměs akustické trio bicí–baskytara–saxofon/kytara však pochází z USA. Kolekce deseti skladeb vyšla letos v dubnu.

 

graphiqsgroove – graphiqsgroove 2011Ani v tomto případě bychom národnost autorů pravděpodobně neuhádli. Směs elektronického jazzu, drum'n'bassu a hip-hopu vznikla totiž v japonském Tokiu. Drobná stylová zastaralost se zdá být záměrná a dojem nikterak neruší.

 

DunningWebsterUnderwood – BleedTáhlé „zvukové improvizace“ přináší trojice Britů ve složení DJ, barytonsaxofonista a tubista. Koláž ruchů, šumů a táhlých hlubokých tónů bychom mohli označit také jako ambientní jazz. Ač jde o zajímavý koncept, posluchačsky nenáročný rozhodně není.

 

Nick Pride & The Pimptones – Old School Studios Live SessionV Anglii byla pořízena i tato nahrávka. Pro dosažení spontánního a autentického retro zvuku se celá natočila v kuse a na staré analogové vybavení. Soulové kompozice šestice z Newcastlu obsahují delší instrumentální pasáže i zpívané části, ale hlavně hodně energie.

 

Vandell Andrew – Turn It Up EPZbavit označení smooth jazz pejorativního nádechu je hlavním cílem texaského saxofonisty Andrewa. Nutno říct, že si ve své snaze nevede špatně. Pět skladeb nabízí chytlavé a vkusné melodie i dobré instrumentální výkony.

 

ProleteR – Feeding the Lions EPDevět tracků vydal úspěšný francouzský producent a DJ již před dvěma lety a ač se od té doby posunul o krok dále, nepůsobí druhé EP v kontextu jeho diskografie zastarale. Pracuje hlavně s beaty, které přidává ke starým a v zásadě nezměněným – pouze chytře sestříhaným – samplům.

 

Pozn. Uvedené nahrávky pocházejí pouze z legálních zdrojů, většinou jsou volně dostupné na stránkách umělců či vydavatelství (pod licencemi Creative Commons apod.). Hudební soubory nejsou umístěny na serverech Českého rozhlasu. Za obsah umístěný na externích stránkách neneseme odpovědnost.

autor: Jan Mazura
Spustit audio