Jazz Sampler No. 15 – stahujte zdarma jazzová alba

1. červen 2015

Na internetu existuje spousta zdrojů, kde lze získat jazzovou hudbu legálně a zdarma. Po čase přinášíme další výběr těch nejzajímavějších nahrávek. Máte-li tip na podobně zajímavé zdroje, napište nám.

LEGÁLNĚ A ZDARMAAlbum stáhnete kliknutím na titulek každého z odstavců, nebo na přiložený přehrávač. Stahovat můžete zdarma či za dobrovolný příspěvek kapele (name your price).

Kingston Jazz Composers CollectiveOznačení „collective“ v názvu odkazuje na častý model ve světě jazzu: skupinu lidí, kteří všichni píší hudbu, ale potřebují se vzájemně k jejímu provedení. Nahrávka právě takové kanadské formace je už tři roky stará, ale vyšla teprve minulý týden. Přináší relativně poklidný a sofistikovanější moderní jazz.

 

Hot Chef – Live In Rogers ParkŽivá nahrávka kvintetu z amerického Chicaga je příjemná na poslech a také technicky skvěle zaznamenaná. Čtyři tituly o celkové délce kolem pětatřiceti minut nabízejí moderně znějící kompozice a stylově čisté sólové výkony. Hudba je energická, pozitivní a ne přehnaně zahloubaná.

 

Majamisty TriO – Mistyland Klavírní trio pocházející ze Srbska zaujme křehkými jazzovými kompozicemi s vlivy klasické i jihovýchodní evropské folkové hudby. Instrumentaci navíc zpěvem coby dalším rovnocenným nástrojem místy obohacuje klavíristka Maja Alvanovič.

 

Last Ark Out – The Orb EP Z Kanady pochází také tento kvintet. Jelikož jde o EP, k poslechu jsou pouze dvě skladby, ale obě znějí velmi slibně. První je spíše zvukomalebná, ve druhé se muzikanti nebáli skoro rockového doprovodu. Obě jsou každopádně chytlavé a zaznamenané v profesionální kvalitě.

 

Brad Walker Quintet – LIVE at The Listening Room

Druhá živě pořízená nahrávka dnešního výběru představuje skvělou kapelu saxofonisty z New Orleans. Rozhodně však nečekejme tradiční jazz. Multižánrová směs zaznamenaná v Baton Rouge, hlavním městě státu Louisiana, vychází zejména z intenzivního jazz-rocku, ale uslyšíme i zpívané skladby a několik impresionistických rubatových ploch.

 

Estrada Nagrania – Fonoteka 1Závěrečné album je lahůdková kompilace pro fajnšmekry. Jde o první z dílů větší série představující různé etapy polského jazzu a příbuzných stylů druhé poloviny dvacátého století, v tomto případě roku 1972. Výběr tvoří vše od nahrávek menších kapel s vokály i bez nich, přes big bandy či obsazení se smyčci. Zvuk, způsob prezentace i styl hudby je velmi retro. Kromě zajímavého poslechu umožňuje také porovnání československé a polské scény za minulého režimu.

 

Pozn. Uvedené nahrávky pocházejí pouze z legálních zdrojů, většinou jsou volně dostupné na stránkách umělců či vydavatelství (pod licencemi Creative Commons apod.). Hudební soubory nejsou umístěny na serverech Českého rozhlasu. Za obsah umístěný na externích stránkách neneseme odpovědnost.

autor: Jan Mazura
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.