Jazz Sampler No. 14 – jarní dávka jazzových alb zdarma

24. duben 2015

Na internetu existuje spousta zdrojů, kde lze získat jazzovou hudbu legálně a zdarma. Po čase přinášíme další výběr těch nejzajímavějších nahrávek. Máte-li tip na podobně zajímavé zdroje, napište nám.

LEGÁLNĚ A ZDARMAAlbum stáhnete kliknutím na titulek každého z odstavců, nebo na přiložený přehrávač. Stahovat můžete zdarma, či za dobrovolný příspěvek kapele (name your price).

Zebec – Live at Transistor Úvodní nahrávka tohoto výběru byla pořízena živě teprve před pár týdny v americkém Chicagu. Šestice skladeb obsahuje prvky avantgardy a free jazzu, ale hudba má stále ještě jasné struktury a groove. Obsazení kvintetu je zajímavé použitím dvou tenor saxofonů jakožto hlavních nástrojů.

 

Free Trio CosmogoniaItalská formace na svém letošním albu v obsazení dvou dechařů a jednoho hráče na exotické perkuse či nejrůznější „objekty“ prezentuje krásně nahrané a netradičně koncipované skladby. Melodika připomíná Dave Holland Quintet, zejména když hrají oba dechaři najednou. Muzikanti také imitují ptačí zpěv či zvuky pralesa, ovšem vždy se tak děje experimentální a zcela nekýčovitou formou.

Mr. Moods – B-Sides and Other StuffZ kategorie nu-jazzu je pro změnu tvorba Kanaďana Mr. Moodse. Sbírka raritních nahrávek je rozmanitá a ne všechny bychom tudíž zařadili do kategorie jazzu či nu-jazzu – některé více tíhnou k hip-hopu nebo chilloutu, nicméně na kvalitě jim to rozhodně neubírá.

 

ProleteR – RookieDruhý z nu-jazzových producentů je Francouz. Své samply a beaty výrazně obohacuje nově dotočenými živými nástroji, zejména kytarou a vokály. Po produkční stránce je album uděláno opravdu mistrovsky. Aranžmá jsou nápaditá a nabízejí vkusnou směs starého a nového. Pokud stále hledáte svou cestu k nu-jazzu, těchto osm skladeb vydaných loni v listopadu vám ukáže klasické trendy v tom nejlepším světle.

 

Trio Des DéchetsIndoors/OutdoorsNa závěrečnou nahrávku sampleru může být nahlíženo jako na brak, co patří do koše, nebo jako na geniální dílo autistických umělců. Trio hraje v bizarním obsazení víceméně jednoho trumpetisty a dvou „bubeníků“, kteří na místo perkusí používají nejrůznější harampádí. Hudba takového obsazení může jen těžko spadat jinam, než do velmi alternativní kategorie. Stavebními kameny jsou zde především free jazz a avantgarda, ovšem osobitý projev doplňuje ještě low-fi zvuková kvalita, naznačující, že nahrávka byla pravděpodobně pořízena mobilním telefonem. Jen pro otrlé.

 

Pozn. Uvedené nahrávky pocházejí pouze z legálních zdrojů, většinou jsou volně dostupné na stránkách umělců či vydavatelství (pod licencemi Creative Commons apod.). Hudební soubory nejsou umístěny na serverech Českého rozhlasu. Za obsah umístěný na externích stránkách neneseme odpovědnost.

autor: Jan Mazura
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.