Jazz Sampler No. 13 – stahujte zdarma jazzová alba

13. březen 2015

Na internetu existuje spousta zdrojů, kde lze získat jazzovou hudbu legálně a zdarma. Po čase přinášíme další výběr těch nejzajímavějších nahrávek. Máte-li tip na podobně zajímavé zdroje, napište nám.

LEGÁLNĚ A ZDARMAAlbum stáhnete kliknutím na titulek každého z odstavců, nebo na přiložený přehrávač. Stahovat můžete zdarma, či za dobrovolný příspěvek kapele (name your price).

Greg Harris Vibe Quintet Open SpaceKapela z amerického Colorada nabízí na jednom ze svých starších alb akustický moderní jazz s devíti kompozicemi plynoucími ve velmi příjemném, často téměř chilloutovém duchu. Hlavní tón udává trumpeta a vibrafon, ale také groove, který je výrazný a všudypřítomný. Jak muzikanti sami uvádí, jejich snahou je rovnováha mezi divokým novátorstvím a tím, nač jsou běžní jazzoví posluchači zvyklí.

 

Trio 79 379Komorní hudba této argentinské trojice přináší zajímavou kombinaci moderní jazzové harmonie a jemných názvuků folku. Ty vyniknou zejména když se lídr Misael Parola chopí klarinetu namísto tenor saxofonu. Nedoprovází ho žádný harmonický nástroj, jen baskytara a bicí, a naši pozornost upřenou na melodii tedy nic neruší.

 

Aquafuture Stink No Evil IIVeselá pětice z americké Virginie je z jiné kategorie. Její zvuk a styl je velmi retro, trochu ve stylu dávných Head Hunters, jen s více bebopovou melodikou. Kapela má jako celek skvělý feeling a z každé vteřiny tohoto alba je znát uvolnění, nadhled a také humor. Ten se odráží v názvech, volbě zvuků a nakonec i obalu alba. Spolu s následující nahrávkou patří k nejlepším z dnešního výběru.

 

New World Citizen Band New World Citizen BandVýrazně rytmická je hudba tohoto originálního ansámblu, jehož tvorba opravdu dostojí svému názvu. Všichni muzikanti jsou pravděpodobně narozeni v Americe, ale o to více je obdivuhodná citlivost a erudice s jakou míchají tak vzdálené vlivy jako západoafrické rytmy, kubánskou hudbu či lidovou tradici Irska nebo Uzbekistánu. Uslyšíme zpěv a množství sólistů, ale jsou to hlavně dlouhé, ryze perkusní části co zaujme nejvíce. Devízou alba je také vysoká kvalita záznamu, díky které zvuk všech exotických nástrojů opravdu vynikne.

 

KOOL A.D. NOT O.K. Ačkoli toto album vzniklo na Kubě, není tak exotické jak bychom čekali. Na druhou stranu vršit na sebe jazzové harmonie, prapodivné syntezátorové zvuky a samply mexické dechovky rozhodně není zcela tradiční přístup. Navíc v místech, kde bychom čekali instrumentální sólo, přijde na řadu rap. Každý z patnácti různorodých tracků překvapí něčím neotřelým.

 

Sinoptic International Pure Dopeness vol. 7Kompilace amerického vydavatelství ukazuje, na kolik způsobů je možné míchat jazz, improvizaci, elektroniku a práci s beaty či samply. Zastoupeny jsou různé země, pochopitelně Amerika, Británie či Francie, ale také některé sporadičtěji zmiňované jako Makedonie, Rumunsko a Japonsko. Spíše než velkými instrumentálními výkony je album pozoruhodné neotřelými kombinacemi různých stylů, přístupů a zvukových pojetí. Dnes má tato série kompilací již patnáct dílů, tento však patří k nejoblíbenějším.

Pozn. Uvedené nahrávky pocházejí pouze z legálních zdrojů, většinou jsou volně dostupné na stránkách umělců či vydavatelství (pod licencemi Creative Commons apod.). Hudební soubory nejsou umístěny na serverech Českého rozhlasu. Za obsah umístěný na externích stránkách neneseme odpovědnost.

autor: Jan Mazura
Spustit audio