Jazz notes: Jazzový crowdfunding Concept Art Orchestra

5. únor 2015

Aktuální Jazz notes přináší interview se Štěpánkou Balcarovou o crowdfundingové sbírce na HitHit.cz, dále uslyšíte rozhovor s Vilémem Spilkou o nadcházejícím JazzFestu Brno a zazní třeba také nová deska basisty Jaromíra Honzáka.

Zdá se, že crowdfunding se v České republice začíná stávat zajímavým a fungujícím internetovým pomocníkem při vydávání jazzových nahrávek. Celý trend se zdá jako novinka, ale historie crowdfundingu v hudbě sahá až někam do roku 2003, kdy cestu poprvé proklestil známý label ArtistShare, který tehdy začal po internetu oslovovat fanoušky, a ti si postupně zvykli na princip objednávání hudby přímo od svých oblíbených interpretů ještě před vydáním.

Štěpánka Balcarová: Jazzová trumpetistka, skladatelka a držitelka Ceny Anděl

Štěpánka Balcarová

V dopoledním vysílání jsme přivítali jednu z představitelek silné třicátnické generace českých jazzmanů, Štěpánku Balcarovou. Znát ji můžete jako jednu ze skladatelek skupiny Prague Six, jako vedoucí Concept Art orchestru, jako trumpetistku kapely Inner Spaces, se kterou za poslední album získala v roce 2013 prestižní cenu Anděl za nejlepší jazzové album v kategorii Jazz & Blues.

V roce 2004 pak využila možností ArtistShare uznávaná umělkyně Maria Schneider a udělala dobře, protože její deska Concert in the Garden nejen že získala finance na vydání, ale následně zaznamenala velký úspěch u široké veřejnosti a o rok později byla také oceněna prestižní americkou cenou Grammy jako Nejlepší big bandové album roku 2004.

V českém prostředí se zatím nejlépe ujala internetová služba HitHit, díky níž vyšlo už několik zásadních jazzových desek, a doufejme, že další v pořadí bude chystané album kapely Concept Art Orchestra, o kterém v Jazz notesu promluví trumpetistka Štěpánka Balcarová. Průběh crowdfundigové akce můžete sledovat zde.

Pražská šestka představí svoje skladby v podání Concept Art Orchestra

Trumpetistka Štěpánka Balcarová

Šest mladých jazzových skladatelů a plně autorská tvorba pro big band – to je The Prague Six. Dlouhodobější projekt má premiéru v sobotu 1. března.

Další zajímavá akce, jíž věnujeme aktuální vydání pořadu, a která také teprve netrpělivě čeká na své realizační finále, je nadcházející JazzFest Brno. Hlavní část festivalu proběhne v rozmezí od poloviny března do konce dubna a nabídne Brnu zcela unikátní mix koncertů oslovujících široké publikum.

Největší taháky jsou samozřejmě současné globální hvězdy, zpěvačka Dianne Reeves (17. března) a duo Chicka Corey s Bobbym McFerrinem (17. června). S hlavními superhvězdami či bez nich se ale dá říct, že každá událost v kalendáři JazzFestu Brno znamená příslib unikátního hudebního zážitku.

V rozhovoru s dramaturgem festivalu Vilémem Spilkou jsme se dotkli takřka všech vystupujících, ovšem z velké části byla řeč jen o jediném koncertu, a to o vystoupení studentů Katedry jazzové interpretace JAMU (28. dubna). Tato katedra se těší čím dál větší vážnosti mezi hudebníky, a také se na její půdě konečně začíná odkrývat nová generace nadějných uměleckých osobností.

Koncert tria Geralda Claytona, které vystoupí na JazzFestu Brno 31. března v Sono centru:

Spustit audio