Jaroslav Krček, skladatel a Gabriela Krčková, hobojistka, zakladatelé souboru Musica Bohemica

14. říjen 2015

Čtyřicet let s hudbou vrcholného baroka, českou anonymní a lidovou hudbu pěti století a českou hudbou soudobou.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Historické nástroje, často vlastní výroby, podobně jako nástroje lidové – zkrátka bohatý instrumentář. Čtyři desítky vydaných CD, nespočet nahrávek pro různá vydavatelství, televizi a rozhlas. To je Musica Bohemica.

Soubor známe sice především v komorním složení, ale také s rozšířeným obsazením, tzn. s velkým tělesem, s nímž může interpretovat i skladby oratorní, kantáty, moteta a skladby symfonické, jak soudobé tak především z období vrcholného baroka a klasicismu.

Zakladatelem a uměleckým vedoucím je dirigent a skladatel Jaroslav Krček, spolu se svou ženou, vynikající hobojistkou Gabrielou Krčkovou. Soubor často umělecky posilují i další členové jejich mimořádně muzikantské rodiny.

Čtěte také: Jihočeši - Jaroslav Krček

Jaroslav Krček je všestranným hudebníkem, kromě dirigování komponuje, hraje na mnoho hudebních nástrojů, zpívá a dokonce vyrábí pro potřeby souboru nové nástroje. Jeho úpravy a adaptace lidových předloh mají zcela osobitý styl a výrazně se odlišují od prostých úprav vysokým stupněm stylizace. Všechna tato činnost Jaroslava Krčka směřuje k tomu, aby probudil ve svých posluchačích náklonnost k lidové a historické anonymní hudbě.

00835689.jpeg

Souběžně s tímto vyhraněným historicko-folklórním zájmem probíhá i druhá linie jeho tvorby: vlastní kompoziční práce na poli symfonickém, komorním a vokálním. Připomeňme z poslední doby jeho skladbu Krédo Mistra Jana – kantátu komponovanou k výročí upálení Mistra Jana Husa, která zazněla i na festivalu Smetanova Litomyšl, dále několik symfonií a komorních skladeb, která nesou zřetelně rozpoznatelný Krčkův rukopis. Stejně osobitým je i dirigentem.

Gabriela Krčková není jen výborná hobojistka – umělecké nadání se u ní totiž projevuje v několika dalších oblastech. Podobně jako její manžel Jaroslav Krček krásně vyřezává a maluje, ilustruje notová vydání a cédéčka souboru Musica Bohemica. Je absolventkou Konzervatoře v Praze a Akademie múzických umění Praha a vítězkou a držitelkou cen z několika interpretačních soutěží, od firmy Supraphon obdržela cenu za interpretaci Bachových koncertů pro hoboj. Své skladby pro ni napsali mj. Jaroslav Krček, Jan Málek nebo Jiří Teml. Je také členkou Novákova tria.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

Spustit audio