Neviditelný. Příběh ctižádostivého racionalisty podle spisovatele Jaroslava Havlíčka

15. srpen 2021

S vidinou společenského vzestupu se přižení do bohaté rodiny zatížené rodovým psychickým prokletím.  O důsledcích tohoto  rozhodnutí s Petrem Lněničkou, Klárou Suchou a dalšími herci.

Účinkují: Petr Lněnička, Klára Suchá, Jaromír Meduna, Libuše Švormová, Eliška Zbranková, Jan Vondráček, Igor Bareš, Jakub Svojanovský, Aleš Vrzák, Libor Vacek a Lukáš Hlavica a Radka Tučková
Připravily: Marie Nováková a Renata Venclová
Dramaturgie: Renata Venclová
Hudba: Filip Veret
Režie: Lukáš Hlavica
Natočeno: 2018

Jen málo českých spisovatelů dokázalo dát svým příběhům tak hutnou a působivou atmosféru jako Jaroslav Havlíček, nejvýznamnější představitel tuzemského psychologického románu 20. století. Právě pro znepokojivý spodní proud, kterým autor podemílá životy postav, se dodnes od jejich osudů nedovedeme odtrhnout.

Platí to beze zbytku i pro román Neviditelný, v němž Havlíček rozehrál velmi osobitou variaci příběhu vzestupu a pádu ambiciózního selfmademana. Inženýr chemie Petr Švajcar se, tak jako mnoho mladých mužů před ním, touží povznést nad poměry, ze kterých vzešel. Pro uskutečnění svého životního plánu se rozhodne výhodně se oženit.

Jako bytostný racionalista odmítá přikládat váhu zjištění, že jeho bohatá snoubenka pochází z rodiny zatížené psychickou poruchou. S postupujícími událostmi však opakovaně shledává, jak se jeho plány hroutí. Jako by marně vzdoroval neviditelné, ničivé síle, pro kterou ve svém rozumovém světě jen obtížně nachází jméno, natož vysvětlení.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Renata Venclová
Spustit audio