Jaromír Javůrek, ředitel festivalu Janáčkův máj

19. květen 2014

Témat k rozhovoru s nepřehlédnutelnou osobností českého hudebního života je mnoho. V rozhovoru s Jaromírem Javůrkem, ředitelem festivalu Janáčkův máj, ovšem neopomineme ani nový ročník prestižního hudebního festivalu – začíná totiž za tři dny – 22. května.

Jaromír Javůrek je absolventem Ostravské konzervatoře (hra na kontrabas, dirigování, fakultativně skladba) a Janáčkovy akademie múzických umění v Brně ( dirigování orchestru a sboru). Už během studií se věnoval amatérskému i profesionálnímu hudebnímu dění v rodném kraji.

Od roku 1983 se podílel na rozvoji Janáčkova máje. Nejprve jako člen programové rady, později jako tajemník a nakonec ředitel festivalu, kterým byl jmenován v r.1993. Za jeho působení dosáhl Mezinárodní hudební festival Janáčkův máj výrazného rozvoje, zařadil se mezi nejvýznamnější hudební festivaly České republiky a získal velkou prestiž v rámci Evropy (je členem Evropské festivalové asociace).

02343853.jpeg

V roce 1996 byl zvolen prezidentem Asociace hudebních festivalů České republiky, jímž byl do roku 2013. Festivalové dění zdaleka není jedinou sférou zájmu Jaromíra Javůrka. Vyučuje na Ostravské konzervatoři a Gymnáziu, systematicky pečuje o popularizaci hudebního života.

Více na stanici Vltava v pravidelném vysílacím čase od 9:50.

Spustit audio