Jaromír Honzák, jazzový kontrabasista a skladatel

24. březen 2015

Hostem Telefonotéky byl Jaromír Honzák, jazzový kontrabasista a skladatel.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Kontrabasista Jaromír Honzák je pro naši jazzovou scénu postavou do značné místy určující a stylotvornou. Pod jeho křídly se vydala do světa nová generace českých jazzmanů, kteří studovali na VOŠ Jaroslava Ježka.

Tamní jazzové oddělení Jaromír Honzák před lety založil s využitím svých zkušeností z Berklee College of Music.

„Po návratu z Bostonu mi bylo líto, že u nás nebylo dost muzikantů, se kterými bych si mohl zahrát svou muziku, i když se teprve klubala,“ vzpomíná na začátek devadesátých let kontrabasista, který nezůstal jen při konstatování neuspokojivého stavu, ale pustil do jeho proměny.

Po VOŠ Jaroslava Ježka začal v roce 2011 formovat také univerzitní obor jazzové interpretace na pražské HAMU. Sám dosud studuje na brněnské JAMU, kde vznikla jazzová katedra o rok dříve než v Praze. Své studium si pochvaluje, pomáhá mu zejména při komponování, v němž se dosud pohyboval jako samouk.

I tato cesta však v Honzákově případě vedla k pozoruhodným výsledkům, o čemž svědčí tři ceny Anděl za nejlepší jazzová alba roku. Na přelomu loňského a letošního roku vydal svou už osmou autorskou desku Uncertainty, která je rovněž nominovaná na zmíněnou žánrovou cenu Akademie populární hudby.

00968180.jpeg

K realizaci zatím posledního alba Uncertainty přizval Honzák svého dlouholetého souputníka kytaristu Davida Dorůžku a pianistu Vít Křišťana, který patří také k jeho už osvědčeným spoluhráčům.

Nováčky se v tomto směru stali francouzský klarinetista Antonin Tri Hoang a Švéd Jon Fält jako citlivý náladotvorný bubeník. Kvarteto nahrávalo společně v jediném studiu bez sluchátek a dělících paravánů, což vytváří podmínky pro lepší vzájemnou komunikaci hudebníků a zároveň značně komplikuje práci zvukaře.

Nejen takto dosaženým zvukem se ovšem album Uncertainty liší od předchozích, otiskly se v něm také nejistota a neurčitost, které autor vnímá v atmosféře současné společnosti : „Mé skladby se pohybují v širším náladovém a stylovém rozpětí, u některých je sepjetí s dobou více a u jiných možná méně znatelné.“

Obecně má rád, když v hudbě nějak rezonuje doba jejího vzniku. I to bylo kritériem pro výběr hudby, kterou jsme poslouchali v Telefonotéce s kontrabasistou Jaromírem Honzákem v úterý 24. března 2015.

Archiv odvysílaných pořadů.

autor: Renata Klusáková
Spustit audio