Jarmila Vlachová: „Akordeon je nástrojem tisíců zvuků a barev. Baví mne je neustále objevovat“

4. listopad 2016

„Narodila jsem se s malým akordeonem v ruce. Jinak to ani být nemohlo. Jsem za to vděčna a nesu dál akordeonové poselství, k jehož základům - hře na koncertní akordeon v České republice - dal mnohé můj otec Jaroslav Vlach, který na mě teď shora dohlíží. Provázel mne s láskou v životě i pedagogicky.“

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Akordeonistka Jarmila Vlachová absolvovala Konzervatoř v Plzni v oborech akordeon u Ludmily Rottenbornové (1999) a klavír u Věry Rezkové (2003), posléze Katedru hudební kultury Pedagogické fakulty ZČU v Plzni v oborech Hudební výchova - Akordeon pod vedením svého otce Jaroslava Vlacha (2005). V roce 2007 dokončila postgraduální studium na Royal Academy of Music (Aarhus, Dánsko) ve třídě Jytte von Rüden.

Za svůj absolventský výkon získala nejvyšší možné ocenění v prestižní kategorii A. V současné době pokračuje v doktorandském studiu na VŠMU v Bratislavě pod vedením Rajmunda Kákoniho.

Mým uměleckým zaměřením je především interpretace originální akordeonové literatury, sólové i komorní. V mém repertoáru mají místo sólové skladby světových a českých autorů, i komorní skladby pro housle, violoncello, nebo kytaru. Transpozice klavírních partů si vytvářím sama a skladby pro akordeon často upravuji. Baví mne i spojení hudby a živého tance.

Od roku 2001 získala řadu významných ocenění v akordeonových soutěžích v ČR i v zahraničí, na celostátních mezifakultních soutěžích SVOČ 1. cenu v Olomouci, 2. cenu v Praze (2001, 2002), za které se jí dostalo zvláštního ocenění rektora ZČU, k dalším úspěchům patří titul Laureáta 51. ročníku Mezinárodní akordeonové soutěže ve Francii Trophée Mondial de l´ Accordéon (Lorient 2001), 2. cena na 52. ročníku Mezinárodní akordeonové soutěže Trophée Mondial de l´Accordéon v Itálii a titul Laureát soutěže (Belluno 2002).

Za rok 2004 je držitelkou ceny Plzeňský Orfeus, kterou mladým hudebníkům v oblasti vážné hudby uděluje Nadace 700 let města Plzně.

Koncertuje po celé republice i v zahraničí, např. v Německu, Švýcarsku, Rakousku, Itálii nebo Dánsku, absolvovala turné po Brazílii v letech 2003. Pod záštitou Ministerstva zahraničních věcí společně s předními českými výtvarníky se v roce 2005 účastnila projektu „České umění pro brazilské Lidice“. V roce 2013 s nimi uskutečnila turné v rámci uměleckého projektu „Praha – Konstanz – Tábor“.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: Zuzana Zatloukalová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.