Jane Austenová: Emma

31. prosinec 2018

Bohatá a inteligentní hrdinka stejnojmenného románu Jane Austenové žije v uzavřeném venkovském společenství, které jí však neposkytuje dostatek hlubší životní náplně.

Proto Emma Woodhousová věnuje veškeré úsilí tomu, aby v kruhu svých přátel a známých utvářela vhodná manželská spojení. Aniž by si uvědomovala, že zasahovat do lidských osudů není vhodné, ve své „zábavě“ si počíná značně sebejistě. Důsledky Emmina neuváženého jednání mnohdy zaskočí nejen jejich strůjkyni.

„Vskutku pádným argumentem ve prospěch manželství je skutečnost, že neprovdané ženy jsou strašlivě náchylné k chudobě.“
Jane Austen

Celodenní péče o hypochondrického otce, se kterým Emma obývá rodinné sídlo Hartfield, není zrovna uspokojivým způsobem trávení času. Energická žena se proto rozhodne činit lidi kolem sebe šťastnými. Přesvědčena o vlastní neomylnosti a s velkou dávkou sebejistoty ovlivňuje mezilidské vztahy na svém panství. Její počínání je terčem výtek rodinného přítele pana Knightleyho, který Emmu před tímto druhem „zábavy“ pravidelně varuje. Nehledě na jeho kárání nakonec zjistí, že se její dobré úmysly obrátily proti ní samé. Řada nepříjemných překvapení ji nakonec dokáže poučit o tom, jakým zájmům by se měla věnovat, a ukáže člověka, který je pro její život skutečně důležitý.

Jane Austenová (1775 – 1817) ve svém románu z roku 1815 vytvořila sympatickou postavu svérázné mladé ženy, která natolik touží po společenském uznání, že si neuvědomuje, do jak nevhodné činnosti vkládá své schopnosti. S humorným nadhledem vybavila postavu Emmy na svou dobu troufalými názory, díky nimž ji lze považovat za předchůdkyni emancipačního hnutí.

Osoby a obsazení: Emma Woodhousová (Tereza Richtrová), George Knightley (Luboš Veselý), Pan Woodhouse (Pavel Zatloukal), Harriet Smithová (Petra Bučková), Frank Churchill (Pavel Vacek), Jane Fairfaxová (Eva Ventrubová), Eltonová (Eva Novotná), Elton (Jiří Vyorálek)

Autor: Jane Austenová

Překlad: Eva Kondrysová

Rozhlasová dramatizace: Petra Kovářová

Dramaturgie: Hana Hložková

Hudba: Jan Kyncl

Režie: Hana Mikolášková

Zvukový mistr: Lukáš Dolejší

Emmu Jane Austenové vysíláme 1. ledna 2019 ve 13 hodin na Českém rozhlase Brno.

autor: Hana Hložková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka