Jana Synková – Jan Schmid: Karel Hynek Mácha

1. květen 2014
Hra pro tento večer

Na pozdní první květnový podvečer, po tradičním uvedení Máchova Máje, připravila stanice Vltava dokumentární rozhlasovou hru, která originální cestou zpracovává básníkovy životní osudy i odkaz.

Podle dobových materiálů a s inspiracemi z Máchova díla hru napsali Jan Schmid a Jana Synková. Rozhlasová realizace je z roku 1988 ve Schmidově režii a vychází z původního jevištního nastudování Divadla Ypsilon.

Mácha romantik, Mácha rozervanec, Mácha štvanec, Mácha jako symbol české státnosti... Kolik tváří přisoudila historie básníkovi, který své pohnuté životní osudy i výjimečné dílo musel vtěsnat do pouhých sedmadvaceti let.

Jan Schmid a Jana Synková spolu s herci Divadla Ypsilon zpracovávají „fenomén Mácha“ sobě vlastní hravou cestou – kladou vedle sebe citace z dobových materiálů, písně a dialogy zpřítomňující klíčové okamžiky básníkova života.

Herci se střídají v jednotlivých rolích, k přesvědčivému prožitku obratem přidávají zcizující komentář. Přibližují Prahu Máchova mládí, jeho první literární pokusy, umělecké inspirace, cesty, zklamání z odmítnutí tehdejšími literárními kruhy, vztah s Lori Šomkovou i okolnosti smutného odchodu ze světa.

Důležitou událostí, která životopisnou revue uvozuje, je slavnostní vystavení Máchových ostatků 6. května 1939 a jejich následné uložení na Vyšehradě.

Tato událost se tedy odehrála necelé dva měsíce po vyhlášení Protektorátu, ale už 1. října 1938, těsně po Mnichovu, byly Máchovy ostatky potají vyzvednuty z litoměřického hřbitova a v noci tajně převezeny do Prahy.

Od druhého Máchova pohřbu, symbolického, tichého vzdoru proti okupaci, uplyne v letošním roce 75 let.


Účinkují: Rudolf Hrušínský, Josef Kemr, Lenka Termerová, Jaroslava Kretschmerová, Jana Synková, Alena Štréblová, Jiří Lábus, Ladislav Potměšil, Marek Eben a Martin Dejdar

Autoři: Jana Synková – Jan SchmidDramaturgie: Jan KolářRežie: Jan SchmidHudba: Miroslav Kořínek

Natočeno v roce 1988.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.