Jana Horváthová: Člověk je otevřenější, když je citově zaangažovaný do utrpení

8. duben 2019

Muzeum romské kultury už rok spravuje areál bývalého vepřína, kde stál koncentrační tábor, ve kterém byli vězněni především čeští Romové. Na místě by měl vzniknout nový památník – posílí povědomí o genocidě Romů?

Muzeum romské kultury v současnosti připravuje soutěž, ze které by měl vzejít návrh památníku obětem romského holokaustu v Letech u Písku. Ředitelka Jana Horváthová považuje za vhodné, aby pietní místo mělo i edukativní charakter. Ve školách se totiž podle ní o protektorátním bezpráví vůči Romům příliš nemluví.

V učebnicích nenajdete víceméně žádné informace o Romech, jejich kultuře ani minulosti. Není ani povinné, aby vyučující strávil se žáky základní školy nějaký čas na toto téma.

Amendar: Pohled do světa romských osobností

Na přípravách nového památníku se podílí někteří pozůstalí nebo jejich děti. Nebylo by však třeba, aby na jejich oslovování bylo více času? Jana Horváthová odpovídá, že další se stále mohou přihlásit. Nicméně připouští, že někteří Romové se nepřihlásili, protože mají strach z odkrytí svého původu – bojí se společenských stereotypů.

Jedna pamětnice, která těžce trpěla v Osvětimi, dokonce na ní prováděl výzkumy Mengele, nám sdělila zásadní vzpomínky. Ale trvala na tom, aby nebylo zveřejněno její jméno. Měla strach o kariéru svých dětí.

Muzeum romské kultury se pokouší se stereotypy bojovat. Při příležitosti Mezinárodního dne Romů uvádí knihu, která přibližuje více než dvě stovky romských osobností z Česka. „Je to ukázka toho, jací Romové zde jsou, o nichž veřejnost ani neví, že jsou Romové, nebo to nechce vnímat.“

Romská hudba jako řeč i cesta naděje. Vltava nabízí program k Mezinárodnímu dni Romů

Ida Kelarová

V pondělí 8. dubna začneme hudebním výběrem v ranní Mozaice. Z hudby romských kapel a sborů budou vybírat Oto Bunda a Petr Kadlec, vedoucí edukativního oddělení České filharmonie. Ve Vizitce přivítáme ředitelku Muzea romské kultury v Brně Janu Horváthovou a hudební Reflexe ve 13 hodin nabídnou rozhovor s Idou Kelarovou.

Jana Horváthová vede Muzeum romské kultury od roku 2003. Za tu dobu se z neziskové organizace proměnilo ve státní instituci. Vedle stálé expozice Příběh Romů pořádá krátkodobé výstavy. V současnosti připravuje výstavu o cestách romských hudebníků.

autor: lum
Spustit audio