Jan Zábrana: Celý život: Výbor z deníků 1948−1984. Střípky z memoárové knihy výrazného básníka a překladatele

4. červen 2021

„Číst Zábranův Celý život je jako prožívat normalizaci sedmdesátých let znovu. A ten, kdo ji neprožil, by si deníky měl přečíst tím spíš,“ píše editor svazků Jan Šulc. Deníkové zápisy Jana Zábrany postihují téměř celé období komunistického režimu. Reflektují nejen tehdejší události, ale jsou zároveň i jakýmsi průzorem do nitra výrazného českého básníka a překladatele. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Účinkuje: Lukáš Hlavica
Připravil: Rudolf Matys
Režie: Hana Kofránková
Premiéra: 31. 5. 2021

Jan Zábrana (1931–1984) byl mezi překladateli velikánem, jako básník byl ovšem odsouzen ke psaní do šuplíku. Rodiče prošli kriminálem, on sám byl neoblomným zastáncem svobody myšlení a projevu, za všech okolností. Byl nezlomný, ale věděl, že ho to zabije.

Deníkové zápisky jsou někdy poznámkami ze zákulisí vydávání knih, střídají se se slovními hříčkami, s básněmi, s vtipnými poznámkami, s líčením všedního života. Do toho se prolínají vzpomínky na padesátá léta nebo dětství za války, autorovy názory a úvahy, postřehy k dílům, která překládal. Střípky z těchto deníků uvádíme k 90. výročí narození autora (4. 6. 1931).

  • Víte, že kdybyste si poslechli všechny četby na pokračování a povídky natočené v roce 2020 v Českém rozhlase, zabralo by vám to 24 a půl dne? Celkem jsme jich v loňském roce vyrobili 1645. Podívejte se na další fakta o rozhlasu na webu nasecislahraji.cz.
Naše čísla hrají... s vámi
autor: Rudolf Matys
Spustit audio

Související