Jan Vladislav: O odpovědnosti intelektuálů: Aféra Kravčenko

10. listopad 2017

Esej o aféře z konce 40. let spojené s francouzským vydáním knihy sovětského emigranta Viktora Kravčenka Zvolil jsem svobodu. On-line k poslechu do čtvrtka 16. listopadu 2017.

Jan Vladislav

Básník, esejista, literární kritik, překladatel, vydavatel samizdatu a signatář Charty 77 Jan Vladislav (15. 1. 1923–3. 3. 2009) žil od r. 1981 ve Francii, kam byl donucen odejít po dlouholetých konfliktech s totalitním režimem. Ty začaly již po r. 1948 vyloučením ze studií na univerzitě a vyvrcholily po podpisu Charty 77 exilem.

V padesátých letech, zbaven možnosti publikovat vlastní tvorbu, se Jan Vladislav věnoval překládání klasických i moderních světových básníků a prozaiků. Koncem 60. let se nakrátko stal šéfredaktorem časopisu Světová literatura. V 70. letech založil významnou samizdatovou edici Kvart. Neopominutelnou součástí Vladislavovy literární tvorby jsou jeho kritické statě a eseje.

V řadě statí se Jan Vladislav zabýval jedním ze svých stěžejních témat, odpovědností intelektuálů. Část z nich vyšla r. 1991 v souboru s názvem Pařížský zápisník I, z něhož pochází i text O odpovědnosti intelektuálů: Aféra Kravčenko (původně z února 1989).

Sto roků od bolševické revoluce a Ruský týden

Lenin a Trocký na Sverdlovském náměstí v roce 1920

Od pondělí 6. listopadu můžete ve vysílání Českého rozhlasu Vltava sledovat projekt Ruský týden, který se váže k výročí sta let od vypuknutí jednoho z velkých dějinných zvratů 20. století.

Inženýr Viktor Kravčenko byl po druhé světové válce slavným sovětským emigrantem, který roku 1944 požádal o politický azyl v USA. Přestože nebyl spisovatelem, stala se jeho kniha Zvolil jsem svobodu manifestem antikomunistů i prvním pravdivým svědectvím o hrůzách gulagu a hladomoru na Ukrajině.

Vladislavovu esej o aféře z konce 40. let spojené s francouzským vydáním této knihy vysíláme v rámci Ruského týdne na Vltavě.

Účinkuje: Jan Vlasák

Připravil: Petr Turek
Režie: Hana Kofránková
Natočeno v roce 2000.

autoři: Petr Turek , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio