Jan Těšitel: Chci využívat všech možností filmu a vyprávět tak, jak jsem si to vysnil

4. červen 2016

Nejopomíjenější český film sezony? David. V závěrečném dílu série 10 Shots o nadějích českého filmu jsme se rozhodli to napravit a poukázat na herecký, kameramanský i režijní talent, skrytý v tomto debutu.

Jan Těšitel natočil snímek David, ve kterém sleduje titulního hrdinu (Patrik Holubář), lehce mentálně postiženého mladíka, který uteče z domova a vydá se do Prahy. David bloudí městem, propadá se do samoty a z odchodu z domova se pro něj stává výrazný tíživý zážitek, stejně jako pro jeho rodiče.

„Měl jsem naprosto jasno v tom, co a jak chci vyprávět. Ale žádné mesiášské tendence. Myslím, že film nepodsouvá divákům, co si mají myslet. A jediná zodpovědnost, kterou jsem cítil, byla, abych neudělal blbý film,“ říká Jan Těšitel, který námět odvodil ze svých osobních zkušeností. Inspirace z jiných filmů se netýkaly tématu, ale pouze stylové stránky. Práci s původní hudbou (složil ji Andy Becker) Jan Těšitel např. přirovnává k tvorbě Trenta Reznora pro film Sociální síť (r. David Fincher) a pečlivě pozoroval jak filmy Guse van Santa, tak Steva McQueena nebo Saši Gedeona.

 
 

„V závěrečné scéně pro mě byl zásadní dlouhý, nepřerušovaný záběr, ve kterém plyne čas a zvuk se stává subjektivním. Jinak by to nemělo smysl,“ říká režisér. Scéna, ve které hlavní hrdina masturbuje a která je snímaná shora, prokazuje, že s hlavním hercem Patrikem Holubářem dokázal režisér zajít velmi daleko. „Subjektivní pohled se v ní mění v objektivní. Je to hra s pohledem a s divákem. A zároveň jsem se masturbační scénu snažil natočit tak, jak jsem ji ve filmu ještě sám neviděl. Když divák potká postavu v tak intimní chvíli a tak zblízka, bude věřit mnoha dalším věcem, které budou následovat. To byl můj klíč k této scéně.“

David měl premiéru ve Fóru nezávislých na MFF Karlovy Vary a zvítězil na Famufestu 2015 (ex aequo s filmem Furiant), kde také získal cenu za kameru (Marek Dvořák), ale distribuován byl jen velmi omezeně a zůstal opomenutý na Českém lvu i Cenách české filmové kritiky. Čajovnou s Janem Těšitelem, kterou uzavíráme desetidílnou sezonní sérii 10Shots, podtrhujeme, že by neměl zapadnout.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio