Jan Šabata: Výpravy časem, prostorem a knihami (5 částí)

19. září 2006

V cyklu Psáno kurzívou vysílá Český rozhlas 3 - Vltava ve dnech 25. - 29.září pětidílný seriál Jana Šabaty Výpravy časem, prostorem a knihami. Jednotlivé díly nesou názvy Přemýšlení o penězích, Konkurence v tvorbě peněz, Velká privatizace moci, Průběžné položky a Ekonomické bolero. Jan Šabata upozorňuje, že také peníze jsou tvorbou energie, podobně jako elektřina, a slouží ke zlepšení mezilidských kontaktů. Od zdokonalení tohoto nástroje, protože jde vskutku o nástroj, si slibuje zklidnění našich životů a zvládnutí civilizačních problémů, kterými právě procházíme.

V cyklu Psáno kurzívou vysílá Český rozhlas 3-stanice Vltava ve dnech 25. - 29. září pětidílný seriál Jana Šabaty Výpravy časem, prostorem a knihami. Jednotlivé díly nesou názvy Přemýšlení o penězích, Konkurence v tvorbě peněz, Velká privatizace moci, Průběžné položky a Ekonomické bolero. Jan Šabata upozorňuje, že také peníze jsou formou energie, podobně jako elektřina, a slouží ke zlepšení mezilidských kontaktů. Od zdokonalení tohoto nástroje, protože jde vskutku o nástroj, si slibuje zklidnění našich životů a zvládnutí civilizačních problémů, kterými právě procházíme.

Jan Šabata (nar. 1952) zahájil svou kariéru po střední škole dvouletým vězením za podvracení republiky, protože se podílel v roce 1971 na letákové předvolební akci, která nebyla v souladu s Poučením z krizového vývoje po roce 1968. Od roku 1974 vystřídal různá dělnická místa: pracoval na demontáži nákladních automobilů, jako topič, čistič výloh atd. Až v roce 1980 zakotvil v brněnské porodnici na Obilném trhu (tehdy náměstí Sovětských hrdinů) jako zdravotní zřízenec. Tady pracoval do Listopadu 1989. Potom byl krátce ředitelem nakladatelského družstva českých, moravských a slovenských spisovatelů Atlantis, jehož byl na jaře 1989 spoluzakladatelem, ale opustil ho na vlastní žádost v roce 1991, když zjistil, že nakladatelství, školu a tři malé děti nezvládne. V letech 1991 - 1995 vystudoval právnickou fakultu Masarykovy univerzity, a aby se měl se spolužáky z čeho učit, založil v Brně malé nakladatelství Doplněk, kde začal vydávat právnické učebnice. Později záběr vydávané literatury rozšířil na většinu společenských věd a beletrii.

Podepsal v první skupině Chartu 77, o rok později manifest 100 let českého socialismu, pomáhal obnovovat samizdatové Lidové noviny a v letech 1988 - 1989 byl členem jejich redakční rady. Ve rozhlasovém seriálu Výpravy časem, prostorem a knihami podává Jan Šabata esejistickou formou své náměty ke zlepšení a provádí nás přitom knihami a názory nejrozmanitějších autorů, jako jsou Radim Palouš, Jerome Klapka Jerome, Friedrich August von Hayek, John Maynard Keynes, Anthony Giddens, Thomas Hylland Eriksen, Robert Heinlein, Marek Orko Vácha, Zdeněk Jirotka, Václav Bělohradský, Max Weber, Ulrich Beck, Robert Reich, Přemysl Pergler, Jan Keller, Daniel Bell, Jan Šimsa, Georg Simmel a další.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.