Jan Pauer o sovětské intervenci v roce 1968

17. duben 2004

Nakladatelství Argo vydalo knihu, která vyšla v roce 1995 německy v nakladatelství Edition Temmen v Brémách. Kniha má 360 stran a z němčiny ji přeložili Milada Kouřimská a Milan Kouřimský. Autorem knihy Praha 1968 - Vpád Varšavské smlouvy - Pozadí - Plánování - Provedení je však český historik Jan Pauer, jehož sovětská okupace přivedla v roce 1969 do Spolkové republiky Německo.

Vystudoval tam vysokou školu a působil na univerzitách v Hamburku a v Brémách. Je to český vlastenec a brzy pochopil, že odpověď na nový útlak si vyžaduje důkladnou konkrétní práci. Shromáždil a promyslel údaje o nejrůznějších snahách zastavit demokratizační proces v roce 1968. Kniha má obsáhlé kapitoly o konfliktu mezi novým vedením Komunistické strany Československa a odpůrci demokracie, včetně "Zvacího dopisu" s podpisy pěti zrádců. Dále o vojenské intervenci z 20. na 21. srpna 1968 a o restauraci starého, brežněvovského autoritativního režimu.

Historické dílo zaměřené na aktivity odpůrců demokratizace se v závěru nevyhnulo omylu. V hodnocení vnitřního vývoje v roce 1968 existuje názorový zmatek a mnoho nehistorických, vyloženě ideologických výkladů. Tomu podlehl i autor knihy a na str. 330 se dovolává knihy Petra Pitharta Osmašedesátý. Ta byla napsána v letech 1977-78 a přistupuje ke konkrétní realitě zjednodušeně. Radí československému vedení, co mělo dělat. V době srpnové intervence bylo podle hodnověrné zprávy 94 mrtvých. Podle těchto rad by jich byly statisíce. Uvažovat o ozbrojené obraně v tehdejší situaci je nesmysl. Československo bylo součástí komunistického impéria v rozděleném světě dvou bloků a změnit tento stav nemohlo. Kniha Jana Pauera je však hodnotnou historickou prací a významně rozšířila naše poznání.

autor: František Pavel Novotný
Spustit audio