Jan Patočka: Solidarita otřesených

13. březen 2007

Prof. Dr. Jan Patočka, DrSc., Dr. h. c. (1. června 1907 Turnov - 13. března 1977 Praha) byl jedním z nejvýznamnějších českých filosofů 20. století. Zabýval se fenomenologií, filosofií dějin, filosofickým dílem J. A. Komenského, T. G. Masaryka a Edmunda Husserla, českou literaturou, uměním a kulturou. Patočkovo dílo a jeho osobnost výrazně ovlivnily soudobé české myšlení, zejména v kruzích nezávislé inteligence a disentu 60. až 80. let.

Jeho kacířské eseje o filozofii dějin z roku 1975, které poprvé u nás vyšly v samizdatu, se staly nečastěji četným i překládaným dílem moderní české filozofie. Jan Patočka byl signatáře a mluvčím Charty 77. Zemřel krátce pro jejím prohlášení, jeho smrt přímo souvisela s vyčerpáním po dlouhotrvajícím výslechu Státní bezpečností. Smrt Jana Patočky 13. března 1977 a následující pohřeb v chrámu svaté Markéty v Praze na Břevnově byl manifestací solidarity s Chartou v době jejího cíleného hanobení sdělovacími prostředky. Od smrti Jana Patočky uplynulo dnes 30 let.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.