Jan Ostrý, flétnista

14. červenec 2017

Před lety patřil k laureátům Concertina Praga, letos v lednu byl členem jeho Mezinárodní odborné poroty. Je úspěšným pedagogem i koncertním umělcem.

V současné době vyučuje na Pražské konzervatoři a na Ostravské univerzitě. Jako vyhledávaný pedagog je zván k výuce na řadě mistrovských kurzů a k účasti v odborných porotách, např. Académie Internationale d’Eté v Nice, Internationale Meisterkurse ve Vaduzu, Universität für Musik und darstellende Kunst ve Vídni, Conservatoire national supérieur de Musique v Lyonu a dalších. Od roku 2001 je pak stálým pedagogem na European Flute Academy v rakouském Fissu a od roku 2003 i na hudebních seminářích při festivalu Neuberger Kulturtage.

Kdy a proč  se rozhodl právě pro flétnu ?

„Pro flétnu jsem se rozhodl velmi brzy. Na zobcovou flétnu jsem začal hrát coby lehce astmatické dítě v 6 letech na Dřevěné píšťalce u ostravského rodáka Václava Žilky. Po dvou letech si mne s několika dalšími dětmi vybral do svého souboru Pražské flautino. Začal jsem s ním vystupovat i na jeho koncertech a už tehdy bylo vlastně rozhodnuto -  pamatuji si, že ve 4. třídě se nás ve škole ptali, čím jednou chceme v životě být, a já se v záplavě kosmonautů a jiných kuriózních povolání přihlásil k povolání “flétnista”. Pak přišla na řadu konzervatoř v Praze a hra na příčnou flétnu ve třídě Františka Malotína. Ten mi určil jako ideál flétnovou školu ve Francii“.

Ve Francii studoval na Jan Ostrý CNR de Versailles a později jako stipendista francouzské vlády ve třídě proslulého flétnisty Philippe Bernolda na Conservatoire national supérieur de musique de Lyon, kde ukončil studium jednomyslným udělením prestižní 1. ceny.  V průběhu svého studia se zúčastnil mistrovských kurzů u předních flétnistů, jakými jsou B. Kuijken, K. Hünteler, A. Marion, J. Zoon či K. Zoeller.

Vystupoval na významných koncertech a festivalech, mimo jiné na festivalu Styriarte v Grazu (založený pro projekty Nikolause Harnoncourta), Haydn Festspiele v Eisenstadtu, pro Holandský rozhlas v Concertgebouw Amsterdam, na festivalu Dny Pierra Bouleze v Lyonu a St. - Etienne (za vedení P. Bouleze), Pražském Jaru, Svatováclavském hudebním festivalu, festivalu rozhlasu ORF Eggenberger Schlosskonzerte v Grazu, Steirische Stifts-und Schloss Konzerte, Haydnových hudebních slavnostech, Martinů Fest ve Vídni, Mezinárodním flétnovém festivalu v Maastrichtu, festivalu Mitte Europa, Smetanově Litomyšli, festivalu Concentus Moravie (s Pražskou komorní filharmonii a J. Bělohlávkem), Saison Tchèque ve Francii a řadě dalších.

Jeho umění je zachyceno na mnoha nahrávkách. Spolupodílel se na CD z komorního díla A. Rejchy a J. L. Dusíka – cena Tip Harmonie (Studio Matouš), CD Evy Urbanové České Vánoce, souborném provedení kvartetů J. J. Ryby (Naxos), kompletu Bachových sonát pro 2 flétny a continuo a CD „Bach Family“- komorní hudby Bachových synů (Nimbus Records).

 V koncertní sezoně 1999/2000 byl sólo flétnistou v Orchestre National de Lyon, v sezóně 2001/2002 působil na stejném postu v Den Norske Operaen Oslo a po svém návratu do České republiky též v Talichově komorní filharmonii.

Co je náročnější – koncertovat nebo učit ?

„To je složitá otázka… Asi náročnější je pedagogická činnost. Přeci jenom, za studenty mám nějakou dlouhodobější zodpovědnost a vždy by měla vyvěrat jakási pracovní energie a elán z obou, z učitele i žáka, aby byl výsledek společné práce smysluplný. Na koncert si pak naopak mohu vybrat spoluhráče, nebo se “nechám” vybrat k někomu, s kým si rozumím nebo jehož hrou jsem nadšen  -  a potom už nic nestojí v cestě pěknému koncertu.“

 

autor: Zuzana Zatloukalová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.