Jan Onder v roli Freda Astaira stepuje pražské židovské kořeny jeho rodiny

12. leden 2017

Studio Ypsilon zahajuje rok 2017 premiérou inscenace věnované jednomu z nejslavnějších tanečníků všech dob. Autor a režisér Jan Schmid ji nazval Varieté Freda A. aneb Chytání větru. Ústředním tématem není jen hvězdná kariéra tanečníka Freda Astaira, ale i pátrání po jeho pražských kořenech.

Nejen swing, ale i židovské písně znějí v inscenaci Varieté Freda A. Málokdo ví, že slavný zpěvák a tanečník Fred Astaire, vlastním jménem Frederick Austerlitz, má židovské a pražské kořeny. Jan Schmid spolu s dramaturgem Jaroslavem Etlíkem to zjistili s pomocí Archivu hlavního města Prahy. Právě pátrání po kořenech a životních osudech Freda Astaira je základem nové inscenace. Jak říká Jan Schmid, společné objevování nových skutečností je jedním z principů dramaturgie této divadelní scény: „Dědeček Freda Astaira skutečně žil na Josefově, ale ten dům už nestojí.

On byl pravděpodobně dost bohatý, protože pak se přestěhoval do Plzně a tam měl cosi společného i s vařením piva. Ale to už jsou údaje, které nejde doložit. A také jsme hledali i jiné členy rodiny, kteří žili až v Postoloprtech. A tohle téma najednou, to objevitelství potom, ani ne třeba fakt, že jsme tohle zjistili, ale že když s tím přicházíme na jeviště, každý ten herec je spolu objevitel nebo se nějakým způsobem o to téma zajímá osobně, tak potom to zůstane i v inscenaci, protože si tam všichni zafixují právě ten zázrak objevování."

03780085.jpeg

Jaký je poměr historických skutečností o rodině Freda Astaira?Fred Astaire by mě stejně zajímal jako člověk. Ono je zajímavé, že i ve filmech, které natočil, bohužel nemůžeme vidět to, co se svou sestrou Adélou dělal nejdříve na Broadwayi v divadle. Tam je nesmírná poctivost, on se dobral absolutního mistrovství, i když to bylo na bázi zábavnosti nebo dokonce komerce. Najednou to přesahuje a zůstal tam čistý člověk s čistým pohybem, který opravdu skoro má něco společného s nejvyšší přírodou, ale na druhé straně třeba se zpěvem ptáka. On dokonce nepotřeboval nejdřív ani tu hudbu, které tam pak byla tak podstatná pro tanec. On si myslel, že pohyb existuje sám o sobě, že je prostě živoucí věc, k životu tak důležitá, že vlastně nic jiného k tomu nepotřebuje. A to potom jenom doplňuje a tak to tak skutečně dělal, a to je zase v jeho pamětech, že si nechal třeba napsat věci, které byly zajímavé, které byly nějak přitažlivé, ale když zkoušel ten tanec tak bez hudby. Takže tady je spousta věcí bez hudby odtancovaných rytmicky v těch možnostech, které tělo má, aby vytvářelo nějaký zvuky, aniž by musel rovnou vykřikovat nebo pískat.“

03780086.jpeg

Do role Freda Astaira obsadil Jan Schmid tanečníka a choreografa Jana Ondera, známého z televizní soutěže StarDance: „On má dar, že se ty věci všechny dají vytvářet, konečně jako třeba tady psal Marek Eben nebo Jiří Šmicer, že tu hudbu nepsali nějak dopředu, ale že ji byli schopni psát při zkouškách, na tom místě a z té situace. A tohle je taky dar Jana Ondera, že to vytváříme, ten nápad přijde a on má zase třeba ještě jiné vidění.“

Spustit audio