Jan Novák – 100 let

8. duben 2021

8. dubna 2021 si připomínáme 100 let od narození skladatele Jana Nováka (1921–1984). Vydavatelství a nakladatelství Českého rozhlasu rozšiřuje portfolio Novákových skladeb už od roku 2006 v úzké spolupráci s jeho dcerami, klavíristkou Dorou Novak-Wilmington a flétnistkou Clarou Novakovou.

Dílo Jana Nováka patří k nejcennějším položkám v nakladatelském katalogu Českého rozhlasu. Zájem interpretů o jeho skladby je velký, a to jak v Česku, tak v zahraničí. Jeho hudba je moderní, ale přístupná a u posluchačů oblíbená.

Stále však zbývá řada kompozic, která čekají na svá první vydání. Úkolem Vydavatelství a nakladatelství Českého rozhlasu je přispět co nejvíce k tomu, aby dílo Jana Nováka stále znělo a k dispozici byl moderní revidovaný notový materiál.

Jan Novák se narodil v Nové Říši, elitní všeobecné vzdělání získal na jezuitském gymnáziu na Velehradě a na klasickém gymnáziu v Brně. Právě do tohoto období spadají počátky jeho celoživotního zájmu o latinu a antickou kulturu. Po maturitě vstoupil na brněnskou konzervatoř, kde studoval současně hru na klavír a skladbu. Na brněnské konzervatoři byl žákem Viléma Petrželky, v Praze studoval u Pavla Bořkovce, v Tanglewoodu u Aarona Coplanda a v New Yorku u Bohuslava Martinů. Zvláště Martinů měl na Novákův další skladatelský vývoj zásadní vliv.

Koncem padesátých a začátkem šedesátých let se Jan Novák úspěšně věnoval i filmové a scénické hudbě (Karel Kachyňa, Jiří Trnka, Karel Zeman aj.). Se svou manželkou Eliškou, rovněž znamenitou klavíristkou, vytvořil známé klavírní duo. Když se v roce 1961 nezúčastnil voleb, vyvolal tak další politický skandál, což mělo za následek vyhoštění ze Svazu československých skladatelů a znemožnění dalšího uměleckého vývoje.  V uvolněných šedesátých letech, po znovunabytí členství ve svazu skladatelů, se Novák stal respektovanou osobností hudebního Brna i celé tehdejší československé moderní hudby.

Po okupaci Československa emigroval do zahraničí a působil postupně v Dánsku (1968), Itálii (1969–1977) a Německu (1977–1984). Zde Jan Novák 17. listopadu 1984 zemřel. Po dobu emigrace se Novákova hudba v tehdejším Československu přestala provozovat a nové skladby, které Novák vytvořil již v cizině, u nás zůstaly na dlouhou dobu takřka neznámé. Teprve po pádu komunistického režimu se českým posluchačům znovu otevřela možnost seznámit se s tvorbou tohoto významného autora.

Více informací o tomto skladateli naleznete na stránkách jannovak.eu

Nejprodávanější publikace skladeb Jana Nováka v roce 2020:
Sonata Gemella pro dvě flétny
Due preludi e fughe per flauto solo
Sonatina pro flétnu a klavír
Panisci fistula pro tři flétny
Sonata da chiesa II pro flétnu a varhany
Tibia fugitiva pro flétnu sólo
Scherzi pastorali pro klarinet (nebo basklarinet) a klavír
Choreae vernales pro flétnu a klavír

 

Jan Novák: Marsyas pro pikolu a klavír

Připravujeme:
Kouzelné písně pro flétnu, hlas a bubínek
Odae pro klavír
Quadricinium fidium pro smyčcové kvarteto
Rustica musa I, II pro klavír
Svatební košile pro klavír

 

V e-shopu Radiotéka.cz naleznete také nahrávky skladeb Jana Nováka.

Spustit audio