Jan Malíř přežil spolupráci s Věrou Chytilovou, točil i s Milošem Formanem nebo Václavem Havlem

2. březen 2020

Je vyhledávaný pro svoje umění i lidské vlastnosti. Desítky filmů díky němu mají strhující atmosféru i originální obrazové ztvárnění. Také díky jeho práci má množství režisérů významné ceny. Řeč je o kameramanovi Janu Malířovi. Skromný a druhým přející umělec získal Cenu Asociace českých kameramanů za celoživotní mistrovské dílo. Právem.

Jan Malíř

„Je to trochu legrační,“ říká k tomu vltavské Mozaice se skromností sobě vlastní. „Vždyť doposud jsem nedostal jediného Českého lva – a teď tohle! Jde sice o ocenění za celoživotní dílo, ovšem cítím, že musím pracovat dál. Už kvůli lidem, kteří stojí za mnou a kteří mě nakopávají. Vedle dalších to jsou i moje žena Olga a skoro tříletá dcerka Olinka,“ dodává s úsměvem a odhodláním kameraman. A skutečně pracuje. Vedle filmové kamery třímá často v ruce i fotoaparát a věnuje se taky muzice, především jazzu, jako uznávaný pianista.

Během své kameramanské kariéry spolupracoval Malíř s řadou vynikajících režisérů. Namátkou: Věra Chytilová, Miloš Forman, Jaromil Jireš, Karel Smyczek, Vít Olmer, Jan Hřebejk. „Setkání s Věrou Chytilovou pro mě určitě bylo to životně nejdůležitější. Spolupráci s ní člověk buď přežil, a to ho posunulo dál, nebo nepřežil a utekl. Já jsem přežil. Bylo inspirativní s ní pracovat. Stejně jako s Milošem Formanem, i když jsme spolu dělali jen jeden film. Sledovat ale jeho zápal pro věc a schopnost strhnout pro ni všechny okolo, bylo nádherné,“ vzpomíná Malíř, kterého v jeho v začátcích zásadně ovlivnila obrazotvornost filmově-kameramanského mága Jaroslava Kučery.

Jan Malíř se svým asistentem a přítelem Filipem Majerem

Podobně hodnotí i natáčení snímku Odcházení. „Na place panovala magická atmosféra, byl to až posvátný čas. Václav Havel byl u té práce nesmírně šťastný. Kritiky, které přišly po premiéře, ho hodně trápily. Myslím si ale, že jeho film docení teprve budoucnost. Já osobně ho mám rád. A navždy ve mně zůstanou krásné, až intimní chvilky při rozhovorech, které jsem mohl s panem prezidentem vést,“ svěřuje se kameraman. 

Tedy – Pan kameraman. Mistr, který vedle množství zdařilých hraných filmů natočil taky řadu ceněných dokumentů. Na svém kontě má i spoustu fotografických výstav a jedinečných koncertů. Umí prostě lidi těšit. A „jede“ dál. Naštěstí.

Spustit audio