Jan Kotěra: blízký a vzdálený? Večer na téma ke 150. výročí narození zakladatele moderní české architektury

22. prosinec 2021

V neděli 18. prosince uplynulo 150 let od smrti významného českého architekta Jana Kotěry. Jaký nám zanechal odkaz a čím z jeho života se můžeme nechat inspirovat i dnes? Premiéru vltavského Večera na téma poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

V pořadu hovoří i historik umění Ladislav Zikmund-Lender, zazní úryvky z tematických monografií a časopisu Volné směry.
Připravila: Nikol Patíková
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Premiéra: 22. 12. 2021
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu

Jan Kotěra se narodil 18. prosince 1871 a zemřel 17. dubna 1923 v Praze. Jeho profesní život byl poměrně krátký, ale přesto po sobě zanechal velmi různorodé dílo, včetně rodinných domů, pavilonů, hotelů, ale třeba i sepulkrální architektury nebo kolejových vozidel. I díky příznivým okolnostem a nakloněné štěstěně mohl studovat u rakouského architekta Otto Wagnera, který značně ovlivnil jeho tvorbu. Mladý Kotěra se pak velmi brzy a rychle stal výraznou osobností architektury. Dnes se jeho jméno v článcích, rozhovorech i odborných studiích často neobejde bez přízviska zakladatel moderní české architektury.

Jak to ale s oním zakladatelstvím je? I na to ve vltavském Večeru na téma odpovídá historik umění a pedagog Ladislav Zikmund Lender, který navíc osvětluje dobové okolnosti, ve kterých Jan Kotěra tvořil, proč například příliš neuspěl v Praze, ačkoli o velkých pražských zakázkách snil, nebo jaký vliv na jeho tvorbu měla psychická nemoc.

Čtěte také

Autorka pásma navíc strávila dětství a dospívání mezi Kotěrovými stavbami v Hradci Králové: Okresním domem, Palmovou zahradou, Obecním domem, čtyřmi Kiosky Pražského mostu a slavným monumentálním Muzeem. Paradoxně teprve po odstěhování z Hradce Králové ji začala zajímat historie těchto budov i život jejich autora. Postupné rešerše ji ale místo zodpovídání otázek, které si kladla na začátku, naopak přiváděly k dalším rozcestníkům. Ve Večeru na téma se snaží rozkrýt, kdo byl Jan Kotěra, jaký nám zanechal odkaz a čím z jeho života se můžeme nechat inspirovat i dnes.

autor: Nikol Patíková
Spustit audio

Související