Jan Kordovský: To, co se děje kolem Thermalu, je špatně. Jenže naše připomínky sjíždí jak po teflonu

19. březen 2020

„Když se neozveme my, neudělá to nikdo jiny,“ řekli si před pěti lety sourozenci Kordovští a pod hlavičkou iniciativy Respekt Madam se pustili do obrany unikátní tváře hotelu Thermal i dalších staveb postavených dle plánů prarodičů Machoninových. Do Vizitky ho pozvala Alena Rokosová.

Je noc. K vile v pražské ulici Na Hřebenkách se blíží sprejer, který na zeď během několika minut nastříká siluetu hotelu Thermal. K tomu přidá nápis: Respekt madam. „Byl to heroický úkon, a i když nám ten člověk zbombil zeď, přijde nám to skvělý a doteď tam to graffiti je,“ popisuje Jan Kordovský akci neznámé osoby, která dala název iniciativě za smysluplné zacházení s architekturou autorů období pozdního modernismu, manželů Věry a Vladimíra Machoninových.

Jejich vnuk Jan Kordovský se v tomto tažení angažuje s bratrem Vojtěchem a se sestrou Marií, studentkou dějin umění a zakladatelkou celé iniciativy. Společně se už od roku 2015 snaží upozorňovat na architektonické, statické, konstrukční i designové kvality budov od manželů Machoninových, přičemž mezi nejznámější stavby patří karlovarský hotel Thermal, obchodní dům Kotva, československé velvyslanectví v Berlíně nebo dům Otomara Krejči v Bubenči.

Lidi naše aktivity zajímají, na domy, hlavně na ty od naší báby, má totiž názor každý.

„Chceme, aby ty domy nikdo nezruinoval a aby si zachovaly ducha. To se nám moc nedaří, tak se teď alespoň snažíme o to, aby na ně lidi koukali jinýma očima. Pořádáme přednášky, jezdíme na diskuze, zájemce stavbami provádíme,“ konstatuje Jan Kordovský.

Vím, že rekonstrukce je potřeba. Ale…

To, že budovy podle plánů jeho „báby“ Machoninové, postavené převážně v sedmdesátých letech, rekonstrukci potřebují, z vlastního života ve vile Na Hřebenkách dobře ví. Chce jen, aby si zachovaly tvář. A právě to je jádrem sporu kolem Thermalu mezi iniciativou a vlastníkem hotelu - státem, reprezentovaným ministryní financí Alenou Schillerovou. Stát spolu s vedením Thermalu budovu rekonstruuje bez zastřešujícího odpovědného architekta i bez konzultace s rodinou Machoninů.

„Snažíme se to řešit už pět let, ale naše připomínky vždycky sjedou jako po teflonu. Můžeme tak jen upozorňovat, že se tu děje něco špatně, že stát se snaží z Thermalu udělat dvouhvězdičkový hotel bez jakékoliv vize a konceptu. Vadí nám, že se rychle prostaví 580 milionů korun, ale o tom, k čemu by Thermal mohl být i pro lidi, kteří si do Karlových Varů nejezdí jenom pro kožichy ve slevě, se vůbec nediskutuje,“ shrnuje Kordovský výtky spolku Respekt Madam.

Čtěte také

Informace o budovách manželů Machoninových čerpá jak od babičky, která je i v jedenadevadesáti letech energickou a nikterak sentimentální dámou, a také od spřátelených teoretiků architektury. Sám se do studia oboru nikdy nehrnul: nešla mu matematika a navíc mu stačil fakt, že mezi architekty vyrůstal. V současné době Jan Kordovský pracuje v redakci Seznamu Zprávy a přiznává, že praktická zkušenost z médií se mu hodí – dobře ví, že nad všemi sáhodlouhými debatami vítězí dobrý, stručný text s úderným titulkem.

Dříve se ve volném čase věnoval trikům s „hračkou“ yoyo, a to na špičkové úrovni, v roce 2005 vyhrál dokonce mistrovství ČR. Dnes už yoyování bere spíš jen jako metodu, díky které se dokáže uklidnit.

Jaké panují kolem Thermalu legendy? Jak Věra Machoninová vzpomíná na 60. a 70. léta, proč si v určitých momentech popotahuje svetr a proč Jana někdy láká přeskočit plot zajímavého domu a jít se podívat na zahradu? Jaký byl Janův dědeček Vladimír Machonin, který se narodil přesně před 100 lety, a co po něm Jan zdědil? Poslechněte si celou Vizitku.