Jan Kačer: Táňa Fischerová se svým životem dotkla podstaty herectví

8. leden 2020

Ve středu 8. ledna v 11 hodin se ve velké obřadní síni strašnického krematoria v Praze uskuteční poslední rozloučení s herečkou Táňou Fischerovou, která zemřela 25. prosince 2019 ve věku 72 let. Táňa Fischerová se vedle herectví řadu let věnovala také charitě a politické činnosti. Působila v nadacích a občanských sdruženích, byla poslankyní a v roce 2013 kandidovala jako nezávislá v prezidentských volbách. 

Táňa Fischerová studovala na Janáčkově akademii múzických umění, odkud po dvou letech odešla do pražského Činoherního klubu. Poté působila v Divadle Jiřího Wolkera, a ačkoliv se ji režim snažil vytěsnit z uměleckého života, hostovala v mnoha dalších divadlech a hrála ve více než dvaceti filmech, v roce 1986 například ve filmu Lev s bílou hřívou nebo v roce 1989 ve filmu Svědek umírajícího času. Velkou láskou Táni Fischerové byla poezie. Léta se o ni dělila s návštěvníky Violy a Lyry Pragensis.

Táňa Fischerová byla členkou Amnesty International nebo Nadace Vize 97. V letech 2002 až 2006 byla nezávislou poslankyní za Unii svobody – Demokratickou unii a v roce 2013 kandidovala na prezidentku České republiky. 

Spustit audio