Jan Jůn: Podaří se premiérce Mayové zabránit revoltě ve vládě?

22. leden 2019

Je to asi jeden ze symptomů nynějšího stavu brexitu. Po pondělním nepřesvědčivém vystoupení premiérky Mayové ve sněmovně jí nyní hrozí údajná revolta nejen mezi poslanci, ale i ve vládě. 

Mayová v pondělí nepřišla s žádným novým řešením a už po několikáté znovu a znovu odmítala požadavky poslanců na vyloučení odchodu z Evropské unie bez jakékoliv dohody.

Jan Jůn: Brexit - nejistota trvá. Mayová se opakuje a sněmovna se bouří

Brexit

Znělo to jako prasklá gramofonová deska či CD a stále se to opakovalo: „Musíme britskému lidu zajistit brexit.“

Stejně vehementně odmítala i volání po odložení odchodu podle článku 50 a podle dříve schváleného zákona k rychle se blížícímu 29. březnu, aby - jak ji většina poslanců nabádá - byl čas na nalezení dohody.

Premiérka také zavrhuje nové referendum, neboť prý se lid už jednou demokraticky vyslovil pro brexit a zjevně zoufale hledá východisko ze situace od drtivé porážky jejího plánu dohody před týdnem o 230 poslanců, ale jen jeho opětným předkládáním sněmovně.

Tvrdí totiž sice, že bude pokračovat v konzultacích se všemi stranami, ale přitom prý nenaslouchá argumentům, že jak odchod bez dohody se všemi katastrofálními ekonomickými následky, tak i její dohoda se velmi liší od brexitu schváleného referendem před dvěma roky.

Nové řešení brexitové krize

Jan Fingerland: Plánem Mayové je žádný plán nemít

Theresa Mayová

Co dělá Brita Britem? Podle jednoho výzkumu je to zdvořilost, úcta k tradicím, smysl pro humor a údajně i špatné zuby.

Podléhá však vlivům xenofobní pravice strany i severoirských unionistů. Ti jsou stále proti jejímu návrhu dohody a „tvrdého brexitu“ se vůbec nebojí a dokonce jej preferují. A premiérka se snaží s jejich podporou pouze odstranit ze hry tzv. „irskou pojistku“, která jim velmi vadí a to i přes opětovná varování unie, že to nepůjde.

Senioři strany, včetně expremiéra Majora však varují, že brexitáři by nedali pokoj, ani kdyby došlo k dohodě s unií na bázi návrhu Mayové, kterou nepovažují za brexit a proti které hlasovali, a pak by se strana zjevně musela rozdělit a tak se jich zbavit.

Poslanci mezitím opět připravují zmíněné pozměňovací návrhy na zastavení tvrdého brexitu, na odložení odchodu na později i na postupné hlasování o všech návrzích, včetně nového referenda.

Petr Šabata: Brexit znovu ukazuje, že by Česko mělo opustit V4

Brexit

Když vstoupilo Česko v roce 2004 do Evropské unie, byla Velká Británie jednou ze tří zemí, které neomezily vstup na svůj pracovní trh pro nové členské státy.

Ministryně práce Ruddová údajně Mayovou podle různých zdrojů nyní varovala, že až ke čtyřicítce ministrů, náměstků a tajemníků vlády hrozí rezignací, pokud nebudou moci příští úterý svobodně hlasovat bez omezení stranickou direktivou.

I když Ruddová sama - možná jednou nástupkyně Mayové - řekla prý Sky News, že je sama proti rezignacím, prý kvůli vlivu na chod vlády, média jmenují několik náměstků, kteří už rezignací pohrozili. Zdůrazňují však také, že ministr financí Hammond se zaručil sdružení podnikatelů, že tvrdý brexit nebude.

Jan Jůn

Jestli tedy premiérka po oněch „pokračujících konzultacích“ nepřijde příští úterý s novým řešením brexitové krize a navíc vedení strany přikáže poslancům hlasování proti pozměňovacím návrhům, mohlo by k oné revoltě a rezignacím mnoha nebrexitářských ministrů dojít, což by jen potvrdilo rozkol v konzervativní straně. A 29. březen se blíží!

autor: Jan Jůn
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.