Jan Hála, hudebník, producent a profesor na Ježkově konzervatoři

16. srpen 2016

Celé generace se věnujeme v rodině jazzu, říká host Telefonotéky, hudebník Jan Hála.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

"Doma jsem byl jazzem od mala obklopen. Můj táta - Vlastimil Hála - byl dlouholetým členem Orchestru Karla Vlacha, strejda, Kamil Hála, měl svůj big band, dirigoval TOČR a JOČR, ve své době velmi výrazná tělesa. U nás zněl jazz od rána do večera, táta byl pořad zanořen do této hudby. A co máma? Ta nám vařila," říká se smíchem Jan Hála.

"V šest jsem začal hrát na piáno, později na kytaru. Na konzervatoř jsem šel už tak nějak logicky. Ale chtěl jsem studovat skladbu, což tehdy nebyl samostatný obor, tak jsem si přidal nástroje. Třeba i tubu. Navíc, nebyl samostatný obor jazz, ovšem klasika mi dala hodně a všechny znalosti se mi hodí při mé práci."

Janu Hálovi bylo před týdnem 60, ale pokračuje intenzivně. Coby redaktor vydavatelství Arta, dramaturg Agharty, aktivní muzikant ve svých kapelách, profesor na Konzervatoři Jarolava Ježka.

A také jako rozhlasový redaktor - můžete ho slýchat už 20 let každé úterý od 9.00 ráno v jazzové půlhodině Jazzofonu i jednou za měsíc v nočním jazzovém klubu ze soboty na neděli.

A teď tedy také ze záznamu coby hosta Telefonotéky, kde si s ním povídal Otakar Svoboda. Věřím, že Vás názory, postřehy a vzpomínky Jana Hály budou bavit tak, jako bavily mě.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: Otakar Svoboda
Spustit audio