Jan Garbarek Group po roce a půl opět na pódiu. Nenechte si ujít přímý přenos z Fora Karlín

19. srpen 2021

Poslechněte si první postcovidový koncert kapely legendárního průkopníka evropského pojetí jazzu, norského saxofonisty Jana Garbareka. Nezaměnitelný výrazný tón saxofonu, otevřenost a nadčasové univerzální pojetí hudby z tohoto umělce činí od 70. let prvořadou osobnost světových dějin hudby, která promluvila také do vážné hudby a world music.

Pro všechny, kteří nemohou být přítomni na jeho vystoupení, zprostředkovává stanice Vltava celé dění přímo z místa konání 24. srpna 2021 od 20:00 hodin.

Nejde ovšem jen o první koncert kapely Jana Garbareka po dlouhé odmlce. Je to také první velký pokaranténní koncert ve Foru Karlín a obecně i letošní první velký koncertní projekt v uzavřeném prostoru u nás. Společně s Janem Garbarekem na saxofony se dále představí Trilok Gurtu na perkuse, Rainer Brüninghaus na klávesy a Yuri Daniel na elektrickou baskytaru.

Čtěte také

Jan Garbarek spojil svoji hudební dráhu se stylotvorným vydavatelstvím ECM, které v 70. letech zapříčinilo pomyslné rozdělení jazzového světa na dva velké paralelní, ale také vzájemně inspirativní, jazzové proudy: na původní živelný afro-americký jazz a na novější lyričtější evropský jazz, jehož ztělesněním je právě značka ECM se svými hlavními uměleckými představiteli: Janem Garbarekem, Keithem Jarrettem, Chickem Coreou a dalšími výjimečnými hudebníky.

Je pozoruhodné, že jedna z největších ikon současné světové hudby Jan Garbarek obnovuje svoji koncertní činnost po covidové pauze právě uprostřed České republiky. Snad se stane toto vystoupení symbolickým požehnáním pro případný pozitivní restart naší báječné země.

Protiepidemická opatření a posluchačský komfort
Organizátoři a stanice Vltava prosí návštěvníky koncertu o spolupráci v podobě dřívějšího příchodu, aby bylo možné zajistit hladký průběh kontrol platných dokladů o testech na covid-19, očkování nebo o prodělaném covidu-19.
Forum Karlín otevírá vstup v 19:00 hodin.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.