Kurátor Jan Freiberg: Kultura to má na maloměstě těžké. Co místní neznají, to je pro ně cizí

15. červenec 2019

Strakonický rodák Jan Freiberg pracoval spolu se sdružením Oživme si Strakonice s historickou pamětí města a probudil ho tak k životu. Život vdechl i volyňské smuteční síni, kde provozuje Galerii Na shledanou. Ta ale letos končí.

Průmyslové dějiny Strakonic a dějiny středověku, konkrétně budova komendy johanitského řádu na místním hradě – to jsou témata, od kterých se na cestě za rekultivací kulturního života odrazila skupina Oživme si Strakonice. Fungovala mezi roky 2012 a 2016 a její jádro tvořili vedle kurátora Jana Freiberga místní aktivisti, architekti či kunsthistorici.

Cenné fresky nebyly vidět. Zakryly je vánoční ozdoby

Prvním impulzem ke změně byly výstavy vánočních koulí právě v komendě strakonického hradu. „Pobavilo nás to, protože komenda je historická perla, kterou znají všichni historici středověku. Ve Strakonicích s ní nakládají tak, že o vánocích do ní umístili výstavu ozdob, o Velikonocích výstavu vajíček. Zakrývají cenné fresky, vůbec se tam nepracuje s tím, co místo symbolizuje,“ řekl ve Vizitce vystudovaný fotograf a teoretik umění Jan Freiberg.

Se svými spolupracovníky se věnoval i oživení funkcionalistické budovy Na Dubovci, která kdysi sloužila jako textilka, a také prázdných industriálních domů na místním ostrově.

„Proběhlo několik architektonických workshopů vizí, co s těmi domy dělat dál. Zorganizovali jsme komentované prohlídky, účastníkům workshopu jsme rozdali audio rekordéry, aby ve Strakonicích našli pamětníky doby textilní,“ vzpomíná Freiberg s tím, že workshop vedl umělec Roman Štětina. Budova bývalé textilky je nyní v majetku města. Strakoničtí rekultivátoři by byli rádi, aby v budoucnu sloužila kulturním účelům a aby se v ní také dalo bydlet.

Galerie místo smuteční síně

Stopa Jana Freiberga je otisknutá i na hřbitově Malsička v jihočeské Volyni. V místní smuteční síni rozjel před devíti lety po nuceném odchodu z Galerie Klatovy – Klenová Galerii Na shledanou. Dodnes tam proběhlo 25 výstav, které konfrontovaly výtvarné umění s fenoménem smrti i s reakcí místních obyvatel. Těch do galerie chodila zhruba třetina z celkového počtu návštěvníků. Letošní rok je ale pro galerii derniérou. Místní radní reprezentující KSČM totiž prosadil obnovení původního účelu síně. 

Ve Vizitce mluvil Jan Freiberg i o tom, co lidé, kteří se na maloměstě snaží oživit kulturu, zažívají. „Panuje obava z nového. Co místní lidé neznají, to považují za cizí. Tedy jako něco, čemu je třeba se bránit anebo se na to, v lepším případě, nedívat. Řada lidí mi tady ve Volyni řekla, že do galerie raději nechodí,“ konstatuje. Lépe si podle něj místní komunita zvyká na kulturní změny, které nejsou tolik progresivní.

 

autoři: Petr Šourek , Hana Slívová
Spustit audio