Jan Burian: Moji hrdinové v písních

24. srpen 2015

Samorosti aneb Hrdinové nepřizpůsobiví a přizpůsobovaní.

Poslouchejte na Vltavě od 24. srpna 2015 vždy ve 12:50. Po odvysílání se jednotlivé díly objeví postupně v jednom článku také na stránce Hry a literatura. Zůstanou tam vždy po dobu jednoho týdne.


Mezi definice hrdinství patří i schopnost stát na svém, nenechat se zlomit a jednat podle svého svědomí. Jenže co když všechny ty atributy splňuje někdo, kdo si za svým stojí nějak divně, kdo jedná proti vlastnímu zájmu, jde okolí na nervy a vůbec je - no, jen to slovo řekněme - nepřizpůsobivý?

Takovým hrdinům budeme věnovat Důvěrná sdělení tento týden. Budou jimi místní blázni (o kterých zpívá třeba Václav Koubek), nebo děti, kterým to pomalu začíná v židli u holiče a pokračuje u přepážky úřadu. O těch napsal řadu básní Josef Kainar a zhudebnil je Vladimír Mišík.

Lasica a Satinský ve své písni účtují s nepřizpůsobivým Ďurom, který jako jediný ze vsi nepije pálenku: je třeba ho to naučit třeba násilím. Jenže co v jiné písni s takovou Lízou, o které zpívá Petr Lutka a která jen stojí na kopci a kouká? O nepřizpůsobivých žácích ví svoje každý učitel, ale učitel a zpěvák Filip Pýcha se zlobí na nepřizpůsobivou školu.

A Jiří Dědeček zpívá smutnou píseň dobrého žáka, kterému znalosti ze školy k ničemu nejsou. V posledním Důvěrném sdělení se setkáme s těmi už přizpůsobenými. Václav Koubek zpívá píseň ženatého hippie, který tlačí kočár před sebou a tři fakany za sebou a neví, proč se oženil. A podobně Sestry Steinovy se těší, až budou zase volné jako pták - a dobře jim tak. Jen je divné, že se ti řádně přizpůsobení necítí vůbec dobře.


Autor: Jan BurianRežijní spolupráce: Alena Zemančíková

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio