Jamie Baum: Indie zásadně ovlivnila mé hudební myšlení

21. červen 2018

Americká flétnistka, skladatelka, aranžérka, kapelnice a v neposlední řadě pedagožka Jamie Baum vede od roku 1999 své septeto. Jak se její hudba proměnila v posledních letech, se snaží přiblížit červnový Worldbeat.

Newyorská flétnistka Jamie Baum má v současnosti nejen ve Spojených státech, ale také v zahraničí zvučné renomé - díky své vlastní sólové dráze i spolupracím se slavnějšími kolegy - třeba s trumpetisty Randym Breckerem a Davem Douglasem nebo s pianisty Kennym Barronem, Fredem Herschem nebo Georgem Russellem. Je držitelkou Guggenheimova stipendia, absolventkou New England Conservatory a Manhattan School of Music, kde dodnes působí jako pedagožka. Vede i soukromé workshopy. V jednom z nich například učí své klasicky vzdělané studenty, jak se zbavit obav z jazzové improvizace.

Od roku 1999 vede svůj vlastní soubor. Původně sedmičlenná sestava se v posledních letech rozrostla až na deset muzikantů a změnil se i zvuk formace, které teď Jamie říká Septet+. Posledním dvěma studiovým albům dal septetu nový výraz hlas kytary Brada Shepika a hostujících perkusionistů.

„Říká se, že návštěva Indie může člověku změnit život. Mé cesty tam (a do Nepálu) - lidé, které jsem tam potkala, z některých z nich se stali mí přátelé, hudba, kterou jsem tam slyšela a muzikanti, s nimiž jsem tam hrála - to vše mi dalo lekci, jak žít v tomto životě, vše ovlivnilo a formovalo hudbu na tomto albu,“ nechává se slyšet Jamie Baum na přebalu CD z roku 2013 nazvaného In This Life.

Jamie Baum

Výsostné místo v inspiračních zdrojích přitom přisuzuje odkazu slavného pákistánského zpěváka Nusrata Fateh Ali Khana. Právě jeho hudba ji prý dovedla k úplně novým cestám, jak skládat a improvizovat. Na zatím posledním albu formace Septet+, nazvaném symbolicky Bridges, tedy Mosty, je vliv Fateh Ali Khana dosud zřejmý. Jamie na něj zaznamenala svou aranž Khanovy písně Lament.

Hudba na albu Bridges, které vyšlo letos v květnu, jinak podle ní vychází ze dvou obecných definic: Definice mostu jako stavby, která překlenuje fyzické překážky, aniž by uzavírala cesty, které se vinou pod ní. A definice jazzu jako hudební formy a tradice, která je otevřena stále většímu množství vlivů a neváhá je vstřebávat. Album Bridges tak čerpá inspiraci z klasické hudby, ale také z tradičních hudebních forem - židovské, arabské nebo hinduistické. To vše zabaleno v elegantním balíčku soudobého jazzu. V obsazení souboru nesmí chybět lesní roh, v jeho repertoáru třídílná suita věnovaná jednomu z nejvyšších hinduistických božstev, ani extatická sóla elektrické kytary.

Jmie Baum Septet+ - CD Bridges
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.