James George Frazer: Mýty o původu ohně

Příběhy primitivních etnik a starověkých národů všech světadílů, v nichž se líčí, jak lidé získali oheň. James George Frazer mýty rozděluje pouze na období, kdy lidé oheň neměli, kdy ho nějakým způsobem získali, ať už od zvířat nebo bohů, a kdy ho už uměli sami rozdělávat. Přestože je dnes věda v oboru mytologie a kulturní antropologie mnohem dále, zůstávají pro všechny badatele Frazerovy knihy hlubokou studnicí bohatých pramenů.

James George Frazer (1854–1944) vystudoval klasickou filologii v Glasgow a Cambridge, ale záhy svou pozornost obrátil na kulturní antropologii. Rozhodující roli při změně jeho vědecké orientace sehrál William Robertson Smith, který ho v roce 1886 přiměl k vědeckému zpracování hesel „totemismus“ a „tabu“ pro Britskou encyklopedii a probudil tak jeho trvalý zájem o studium národopisu, etnologie a antropologie.

Téměř celý život strávil Frazer v knihovně cambridgeské Trinity College. V roce 1890 vydal svoji nejvýznamnější knihu Zlatá ratolest a po ní následovala řada dalších prací: Umírající bůh, Magické umění, Dodatky k Zlaté ratolesti, Totemismus a exogamie, Víra v nesmrtelnost a uctívání mrtvých, Strach z mrtvých v primitivním náboženství a další.

Z díla anglického kulturního antropologa v překladech Stanislava Novotného vybrala Eva Willigová.
Účinkují: Alfred Strejček, Pavel Soukup a Dana Černá
Režie: Petr Mančal

Spustit audio