Jaký byl vliv francouzské šlechty na českou kulturu? Odpoví výstava na Pražském hradě

22. listopad 2013

V Císařské konírně Pražského hradu byla v rámci Roku francouzské kultury otevřena výjimečná výstava Francouzské umění ze šlechtických sbírek. Poprvé představuje uměleckou tvorbu francouzských autorů od dob „krále slunce“ Ludvíka XIV. až do přelomu 19. a 20. století z českých hradů a zámků.

V návaznosti na předchozí výstavy, oslavující šlechtické rody Rožmberků a Pernštejnů, připravil tento projekt ve spolupráci se Správou Pražského hradu Národní památkový ústav.

Cílem je ukázat podnětné vlivy francouzské kultury pro životní styl aristokratických vrstev u nás i v celé Evropě.

Výstava poprvé představuje uměleckou tvorbu francouzských autorů zastoupenou ve sbírkách českých hradů a zámků i dalších institucí, ať už jde o monumentální reprezentativní portréty francouzských králů a šlechticů, obrazy a plastiky, či o ukázky uměleckého řemesla – nábytek, hodiny, porcelán, luxusní oděvy, kněžské ornáty, gobelíny, zbraně či knižní kulturu.

Součástí výstavy jsou i tzv. Rohanské hodinky, výpravná iluminovaná kniha modliteb z konce 14. století. Rohanské hodinky do výstavy zapůjčila Národní knihovna ČR.

Exponáty zapůjčila i Národní galerie v Praze, soukromé šlechtické sbírky, regionální muzea a galerie i řada památkových objektů ve správě Národního památkového ústavu.

Výstavu můžete navštívit v Císařské konírně Pražského hradu až do 23. února 2014.

autoři: Karel Oujezdský , Helena Petáková
Spustit audio