Jakub Dvorský, kreslíř a tvůrce úspěšných počítačových her

31. říjen 2012

Superhrdinové mě nikdy moc nebavili. I to v rozhovoru s Lucií Výbornou říká světoznámý tvůrce počítačových her a výtvarník Jakub Dvorský. A v jeho hrách je to znát. Vždyť v jaké jiné hře se vy nebo vaše dítě můžete stát například malou houbičkou, která se snaží zvítězit nad zlým pavoukem?

„Vyrostl jsem na Tolkienovi,“ upozorňuje v úvodu rozhovoru Jakub Dvorský, odkud se – navzdory současnému trendu – v jeho hrách bere ztotožnění se s malými a zdánlivě bezmocnými postavičkami. „Hobit také není žádným superhrdinou. Menší a skromné postavy mě zkrátka vždy zajímaly,“ říká v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Podobný pohled očividně není blízký pouze jemu – vždyť hry, které vzešly z jeho studia Amanita Design, tedy Samorost, Machinarium nebo Botaniculu, dnes hrají milióny lidí po celém světě. On sám podle amerického časopisu Game Developer patří mezi 50 nejvlivnějších herních vývojářů na světě. Pro režiséra Jana Svěráka navíc vytvořil postavy do filmu Kuky se vrací.

Jediná cesta, jak dělat hry skutečně upřímně, podle něj je řídit se svým vlastním vkusem a nepodřizovat se očekáváním konkrétního publika. „Když jsem z toho, co děláme, sám nadšený, vím, že jsme na dobré cestě. Nemusím nic kalkulovat, řídím se jen vlastním úsudkem,“ popisuje.

Jakub Dvorský odpovídal na otázky Lucie Výborné

Současná doba mu prý v tomto navíc přeje. Nikdy dřív totiž pro nezávislá studia nebylo tak snadné prorazit jako právě dnes. A to díky internetu. „O spolupráci s velkým studiem zájem nemáme. Taková firma totiž většinou tlačí na komerční úspěšnost projektu. My však chceme věci dělat podle sebe. V současnosti naštěstí velké firmy k životu vůbec nepotřebujeme,“ pochvaluje si.

Jak se vlastně laskavé a přátelské hry, jako je Machinarium nebo Botanicula, šíří po internetu? Proč počítačové hry považuje v porovnání třeba s takovými animovanými filmy za jedno velké dobrodružství? A existuje některá jeho postavička, kterou opravdu nemá rád?

Záznam celého rozhovoru s Jakubem Dvorským a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio