Jakub Dotlačil píše v Jiných životech Hynka Harra o nadpřirozenu úplně přirozeně

13. srpen 2014

Jakub Dotlačil se narodil v Roudnici nad Labem, ale už pár let žije v Nizozemí. Na univerzitě v Groningenu tam učí lingvistiku. A zřejmě i pro svou zálibu v jazyce se rozhodl v pětatřiceti letech napsat první knihu. Jiné životy Hynka Harra právě vydalo nakladatelství Host.

Je běžné odpoledne v Praze, ve vzduchu zatím nenápadně visí hrozba první světové války a jeden obyčejný učitel se má zanedlouho ucházet o ruku své lásky. Jenže jeho život se povážlivě rychle začne měnit. Prvotina českého autora Jakuba Dotlačila Jiné životy Hynka Harra přenáší čtenáře do druhé poloviny devatenáctého století. Do dob, kdy vznikají vlastenecké spolky a rodí se nejrůznější vědy i pavědy. Jedním z takových spolků je i První česká parapsychologická společnost. Na její schůzi se právě to odpoledne mladý učitel Hynek nachomýtne. Věci se okamžitě dají do běhu a on se zúčastní podivné žižkovské seance, stane se médiem, odjede se společností do Berlína a nakonec se dostane i do propukající války.

Dotlačil zkonstruoval dokonale promyšlený fiktivní příběh. Zároveň vycházel z dlouhé řady zdrojů, a tak je jeho kniha i vcelku věrohodným obrazem jedné historické etapy. Ani složitá narativní linka, ani reálie minulosti z ní ale netrčí nijak nepříjemně. To druhé prostě jen nenásilně vyplývá z prvního. I díky tomu, že vycházel z historické reality, podařilo se navíc autorovi zredukovat možný dojem hloupé duchařiny na minimum. Hynek se sice dokáže telepaticky spojit s další osobou a právě pomocí telepatie se pokouší odhalit vojenské plány Pruska, nic z toho ale nemusí připadat směšné ani největšímu skeptikovi.

Hodně tomu přispívá i způsob, jakým Dotlačil celý příběh vypráví. Ani v těch nejvypjatějších chvílích se nesnaží uměle budovat pocit tajemna. Prostě jen popisuje, co se zrovna děje. Udržuje tak téma nadpřirozených událostí pořád v přirozené rovině. Živost pak jeho knížce dodává hra s rytmem. Jednou na dlouhých stránkách popisuje poklidné plynutí Hynkova života, jindy zas v bleskovém tempu proběhne zběsilou noční honičkou v pražských ulicích. Spojuje tak několik způsobů vyprávění. Jako by bezprostředně vedle sebe postavil artový a akční film.

A podobně nesourodá je i práce s jazykem. Sem tam Dotlačil použije ryze archaický výraz, který bez okolků postaví vedle toho současného. Nejeví se to ale ani v nejmenším jako neumětelství. Spíš je to jakýsi zcizující efekt, kterým pořád drží čtenáře v pozornosti. A pozornost si tenhle debutující autor rozhodně zaslouží. Jiné životy Hynka Harra jsou totiž promyšlená, informacemi podložená a hlavně dobře napsaná kniha.

Jakub Dotlačil – Jiné životy Hynka Harra
Brno: Host, 2014. 316 stran.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.