Jakub Čech obešel Česko kolem dokola. 2163 kilometrů, 50 dní, spousta deště, stop dějin a překvapení

27. červenec 2020

Milovník dlouhých pěších tras a zvukař Jakub Čech měl původně v plánu Apalačský trail ve Spojených státech. Kvůli koronavirovým omezením ale šel 50 dní po hranicích Česka. „Prvních 14 dní mnou lomcoval vztek, že se mi nepodařilo do USA dostat,“ přiznal Jakub Čech na blogu. Nakonec ale vyrážel na cestu nejen připravený, ale také vyrovnaný.

Svoji cestu Jakub zahájil za svítání na nejvyšším vrcholu ČR, kde ji o 50 dní později za západu slunce také zakončil. Dobrodružství v domácích podmínkách bylo v mnoha ohledech jiné. Například řadou míst, která už Jakub prošel jednotlivě, ale také dostupností rodiny a blízkých a stopami našich moderních dějin na každém kroku. Viděl vysídlené sudetské vesnice, pomníčky lidí, kteří se za komunismu pokusili překročit státní hranice, navštívil výstavu věnovanou Heliodoru Píkovi v Památníku druhé světové války i kostel v Neratově v Orlických horách a narážel na různé upomínky historie.

Doporučuju málo vybavení, ale například nepromokavou sukni

Jakuba, vyznavače ultralight backpackingu, provázelo na české cestě také množství deště, na který byl ale připravený – nespal na zemi, ale v hamace, a měl například nový rain kilt, tedy nepromokavou sukni, kterou stejně jako hamaku vřele doporučuje. Příjemným překvapením pro něj například bylo Ašsko, kvůli mlze a dešti si neužil své oblíbené Bílé Karpaty, nocležiště snů našel v závěru své trasy u Broumovských stěn.

Jaká je cesta kolem Česka? Změní domácí cestování v době koronaviru vztah Čechů k vlastní krajině a zemi? Poslechněte si kompletní záznam cestovatelského pořadu Casablanca s Jakubem Čechem!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka