Jakou máte vodu ve studni? Odborníci doporučují nechat její kvalitu na jaře zkontrolovat

22. březen 2021

Pokud používáte vodu z vlastních studní, měli by si ji pravidelně nechat zkontrolovat. Jak na to a co v případě znečištěné studny hrozí?

Ideální doba na kontrolu studní je na jaře, protože při tání sněhu se do studně mohou průsakem přes podloží dostat nejrůznější nečistoty. A to třeba organického nebo jiného původu, které mohou negativně ovlivnit naše zdraví.

Podle odborníků je nejčastější příčinou snížení kvality vody mikrobiologické znečištění, a to zpravidla z nefunkčního septiku nebo z odpadní vody. Lidé by si měli nechat udělat rozbor pokaždé, když má voda výrazně jinou chuť, zbarvení nebo zápach.

„Pokaždé se nemusí ani dělat celý ten rozbor, ale třeba jen některé parametry, které mohou být problematické. Když někdo třeba cítí železo nebo má pocit železité chuti, tak se může udělat rozbor jen na železo,“ uvedl Jakub Meloun ze Zdravotního ústavu v Liberci – Vratislavicích.

Konzultace v odborných laboratořích jsou možné i telefonicky. Zájemci se mohou poradit, na co všechno by si měli nechat rozbor udělat. Také se dozví, jak se má voda správně odebrat a zaměstnanci laboratoří jim třeba i nabídnou odběrové sady. Zájem je opravdu značný, ročně provedou odborníci ze Zdravotního ústavu v Libereckém a Ústeckém kraji přes 8 500 rozborů.

Zdravotní ústav provádí také rozbory známých venkovních pramenů. Pracovníci ústavu už třeba na popud města Turnova nedávno zkontrolovali známé prameny pod Valdštejnem a Boží vodu. Zatímco u prvního neshledali žádné problémy, vodu z pramene Boží voda k pití nedoporučují. Zjistili znečištění bakteriemi, které mohou lidem působit střevní potíže.

Spustit audio

Související