Jako korunovační klenoty. Mendelův rukopis vystavuje muzeum v pancéřové vítríně

3. únor 2018

Unikátní rukopis Gregora Johana Mendela, který předznamenává vznik vědního oboru genetika, mohou vůbec poprvé vidět lidé  v Mendelovovu muzeu Masarykovy univerzity v Brně. A dokument si vědci stráží jako oko v hlavě.

Jde podle odborníků v mnoha ohledech o fenomenální práci a vzor vědeckých postupů. Tak je označován spisek Gregora Johana Mendela z roku 1865, který shrnuje deset let jeho pokusů s rostlinami.

„Ten rukopis je ve skvělém stavu a bude uložen na speciální nekyselé fólii mezi dvě skla a dán do pancéřové vitríny. Měla by vydržet, i kdyby zde vybuchl granát. Rukopis bude ochráněn a bude zachován pro další generace,“ uvedl ředitel Mendelova muzea Ondřej Dostál.

Vitrína je zamčená čtyřmi klíči, které spravují město Brno, Jihomoravský kraj, Masarykova univerzita a brněnské biskupství. Rukopis je tak chráněný podobně jako české korunovační klenoty, dodává ředitel muzea.

„Nechal jsem se inspirovat, je to opravdu skvostem na poli vědy. A myslím si, že by i tady mohly být umístěny korunovační klenoty,“ dodává Dostál.

Přípravy na vystavení Mendelova rukopisu

Ne vždy měl ale rukopis takovou péči. Za Mendelova života nevzbudil prakticky žádnou odezvu. Jako majetek řádu byl nejprve uložený v klášteře. Podle Mendelova prvního životopisce Hugo Iltise se rukopis objevil v odpadkovém koši a pak byl uložen v sejfu přírodovědného spolku.

Za druhé světové války rukopis zmizel a objevil se až v devadesátých letech minulého století u vzdálených Mendelových příbuzných v Německu. Před šesti lety se po dlouhých jednáních dostal zpět do kláštera.

„My jsme ho začali hledat, ale nenašli jsme ho. Potom se zjistilo, že je už více než rok někde ve Vídni,“ uvedl Jan Biernat z opatství.

Z Vídně se rukopis vrátil loni v únoru. Starobrněnské augustiniánské opatství se s univerzitou domluvilo na trvalém vystavení a zápůjčce. „Jedná se o dvanáct dvojlistů, hustě popsaných takzvaným kurentem. Je psaný v němčině, velmi úhledným písmem, protože Mendel si dával velmi záležet, když to psal,“ uvedl Dostál.

Ten doufá, že se vystavením dokumentu zvýší zájem o osobnost Johana Gregora Mendela i u tuzemských návštěvníků. Zatím totiž do muzea chodí hlavně cizinci.

Vitrína s Mendelovým rukopisem

autor: gaj

Související