Jaká je cena bezpečí? Odpoví lidskoprávní festival Jeden svět

28. březen 2023

Hlavní téma letošního ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět je stručné: Cena bezpečí. Filmy, které akce nabídne, pak zkoumají, kam až jsou lidí schopni kvůli bezpečí zajít. Jde přitom o bezpečí sociální, zdravotní, politické či finanční, dokonce vesmírné, ale může jít i o život. 

„To téma se prolíná programem festivalu napříč všemi sekcemi. Ptáme se, jakou cenu jsou lidé ochotní za bezpečí zaplatit,“ říká ředitel Jednoho světa Ondřej Kamenický. Festivalové filmy provedou diváky a účastníky festivalu celým světem. Není totiž místa, kde by o bezpečí, případně svobodu, nebylo nutné bojovat. 

Další všudypřítomnou linkou programu je samozřejmě dění na Ukrajině. Jeden svět nabídne několik dokumentů vzniklých přímo v místech nejtěžších bojů. Ty ukážou, čím vším si Ukrajinci napadení záludnou agresí ze strany Ruska procházejí, ale taky jejich vůli dovést boj do vítězného konce. Války se přitom v uniformě účastní i spousta filmařů. Z jejich svědectví mrazí, a někteří z nich budou v rámci festivalu besedovat s diváky. 

Jeden svět nabídne i jednu zcela novou sekci – Nová božstva. „Filmy, které v této sekci promítneme, ukazují novodobé formy víry, zkoumají, v co dnes lidé věří. Zdaleka to přitom nejsou jenom velká monoteistická náboženství,“ zve do festivalových kin ředitel Jednoho světa Ondřej Kamenický. Celkem festival představí 80 celovečerních dokumentů a 10 snímků ve virtuální realitě, nabídne debatní programy i filmy pro děti, a desítky atraktivních hostů. Uskuteční se ve 28 městech po celém Česku od 22. března do 2. dubna. A tradičně cílí i na žáky a studenty: program Jeden svět na školách připravil i letos pestrou kolekci snímků, které budou putovat školními třídami. 

Spustit audio

Související