Jak zní vzpomínky? Hudba labelu Clay Pipe Music je jako cestovní deník bez velkých příběhů

28. červenec 2021

Hudba londýnského labelu Clay Pipe Music připomíná mapy a cestovní deníky. Zároveň vyplňuje mezeru mezi akustickým folkem, instrumentální komorní hudbou a ambientem.

Malý Label Clay Pipe Music existuje už více než deset let a mezi oblíbené značky ho řadí například i Jarvis Cocker. Frances Castle, hudebnice, ilustrátorka a zakladatelka labelu, v minulosti pracovala v herním průmyslu a podílela se třeba i na vizuální podobě videoherní série o Harrym Potterovi. Teprve práce v malém nakladatelství jí ale umožnila ventilovat její tvůrčí přetlak. Všechny desky vydané u jejího labelu mají společnou vizuální identitu, o kterou se stará sama zakladatelka. Hlavně ale mají společné téma –⁠ každá z nemnoha nahrávek vydaných u Clay Pipe Music se zaobírá místem, časem a cestou.

Frances Castle – zakladatelka labelu Clay Pipe Music

Frances Castle staví prostřednictvím vydávaných desek svébytný svět, kde se ulice viktoriánských měst propojují s bezstarostnými chvílemi dětství. Mísí se v nich vzpomínky na cestování z hlučného velkoměsta na venkovskou samotu a neviditelná hranice mezi urbánním a rurálním dostává hudební tvar. Občas se na desce objeví i kosmické syntezátory, případně podivně pokroucená verze barové popové kapely. V každém případě jde ale o hudbu, která velmi specifickým způsobem pracuje se vzpomínkami. I když jsou to často vzpomínky někoho, koho ani neznáte.

Spustit audio

Související