Jak vypadá typický rodinný dům posledních pětadvaceti let? Ptá se výstava Klasik v galerii VI PER

31. květen 2017

V pražském Karlíně na rohu ulic Vítkova a Pernerova funguje na architekturu zaměřená galerie VI PER. Do začátku prázdnin tam můžete vidět výstavu Klasik představující průměrný český rodinný dům z let 1989 až 2015.

„Já jsem vyrůstala v jednom takovém katalogovém rodinném domku, postavili si ho moji rodiče. I proto jsem se rozhodla tohle téma zpracovat,“ říká Jana Pavlová, kurátorka výstavy. Vývoj typizovaného rodinného domu je na výstavě rozdělen do pěti časových fází – proměňuje se estetika, ale i finanční nástroje, pomocí kterých bylo možné na vlastní domek dosáhnout. V roce 1993 začalo fungovat stavební spoření, od roku 1995 byly poskytovány hypotéky.

„Informace jsem čerpala mimo jiné z časopisů jako Dům a zahrada nebo Můj dům, které formovaly obecný vkus. Pak se zrodila anketa o nejlepší dům a i ta poptávku po jednotlivých typech ovlivňovala,“ dodává Pavlová.

„Původně jsme chtěli uspořádat výstavu o podnikatelském baroku, ale pak jsme se zaměřili na typizované bydlení,“ doplňuje Barbora Špičáková, zakladatelka galerie VI PER. Fotky, modely a obsáhlé texty popisující ekonomické i sociologické reálie, tak vypadá hlavní část výstavy, dobovou atmosféru připomíná video ve vedlejší místnosti.

V Čajovně představujeme i další projekt Jany Pavlové, knihu Chrámy peněz o bankovních domech 90. let. Ta by měla na podzim vyjít v nakladatelství Big Boss.

Spustit audio