Jak se žilo ve středověké Praze? V gotickém Domě U Zlatého prstenu uvidíte i stavební kameny z Juditina a Karlova mostu

6. březen 2020

Rádi se procházíte po Starém městě a objevujete stavby dýchající minulostí? Pokud ano, v Týnské ulici by vaší pozornosti neměl uniknout dům se zachovanými fragmenty pozdně gotických nástěnných maleb, jehož historie sahá až do pozdního středověku – Dům U Zlatého prstenu. Tato stavba je dnes ve správě Muzea hlavního města Prahy a zdejší expozice se zabývá urbanismem pražského území a jeho proměnou ve 14. století, se zaměřením na dobu panování Karla IV. a lucemburské dynastie.

„Dům U Zlatého prstenu vznikl spojením dvou gotických domů. Jeden byl raně gotický a byl postaven někdy ve druhé čtvrtině 13. století. Po spojení v 15. století vznikla dispozice domu, kterou můžeme obdivovat dodnes. Při renesanční přestavbě pak získal dům svůj dnešní ráz včetně monogramu zlatého prstenu. Návštěvníky vítá rozsáhlá místnost zvaná Mázhaus s průjezdem do dvora. V objektu na etapy otvíráme expozice věnované středověkému městu, konkrétně středověké Praze,“ vypráví Petr Starec, terénní archeolog a spoluautor expozice v Domě U Zlatého prstenu a hned začíná povídat o tom, jak vlastně středověká Praha vypadala.

Dům u Zlatého prstenu, interiér

„Tehdejší Praha, což je dnešní Staré Město, měla převážně dřevěnou podobu. Jediné kamenné stavby byly městské hradby, vyzděný hradební příkop, věže, kostely a románské kvádříkové domy,“ vysvětluje Petr Starec.

Dále pak popisuje, jaké exponáty zde můžeme nalézt, z velké části se jedná o archeologické nálezy, např. kusy náhrobků z židovského hřbitova, který býval na parcele dnešního obchodního domu na Národní třídě nebo stavební kameny z Juditina a Karlova mostu. „Pak je tady ukázka dřevěného vodovodu. Nové Město bylo zásobováno vodou z veřejného vodovodu od 15. století, ten byl přiváděn na Václavské náměstí z osady Rybník a také z příkopu, kde byla bohatá prameniště podzemních vod,“ dodává spoluautor expozice.

Dům u Zlatého prstenu, expozice výstavy Praha Karla IV.

Dále zmiňuje čistotu a nakládání s odpadem ve středověkém městě. „Čistota ulic, to byl odvěký boj v každém městě. Po určité době se zkrátka plocha zaneřádila, výkaly dobytka, splachováním nečistot a také odpadem, který domácnosti musely někam vyvážet. Ten se hojně shromažďoval na veřejných prostranstvích, z nich byl posléze odvážen nebo byl rozprostírán do prostoru a znovu předlážděn. Proto dochází v centru Prahy k velkému nárůstu terénu.“

Díky mnohým archeologickým nálezům, které jsou v Domě U Zlatého prstenu vystaveny, si budete moci představit, jak vypadaly středověké domácnosti a jaké každodenní nezbytnosti v tehdejších domech nesměly chybět, na modelech staveb si zase přiblížíte tehdejší architekturu a vše co shlédnete, vám bude v průběhu díky virtuálním prezentacím a videomappingu částečně zábavnou a vizuálně originální formou dovysvětleno.

PRAKTICKÉ INFORMACE

Otevírací doba: denně kromě pondělí od 9 do 20 hodin.
Vstupné: Plné 150 Kč, snížené 60-80 Kč, držitelé Opencard a Lítačky 130 Kč, skupinové 120 Kč
Cesta: Metrem A do stanice Staroměstská, následně asi 8 minut pěšky, tramvají č. 8, 24, 26 do zastávky Dlouhá třída nebo Nám. Republiky a následně také asi 8 minut pěšky.

Další informace: Momentálně si zde můžete prohlédnout expozice s názvy Praha Karla IV. – středověké město a Praha 1606 / Multimediální pohled na Prahu Rudolfa II. a také výstavu Pro kamna ke Špačkovi / Kachle a kamnářství v renesanční Praze, která potrvá do 29. března. Je možné také navštívit komentovanou prohlídku, která se koná vždy od 17:30 a nejbližší termín je 16. 4., je však nutné se předem objednat.

autor: Eva Sinkovičová
Spustit audio