Jak se žije včelám ve městě

„Je tady okolo hodně zeleně, tady všude okolo jsou akáty, tím druhým směrem pak parčíky a zahrádky, kde mají lidé spoustu květin. Ty mi zajišťují pyl i nektar. A navíc mi tu včely nikdo neotráví. Na rozdíl od volné přírody, kde mi je můžou zemědělci postříkat nějakou chemikálií,“ popisuje mi Petr Knápek na střeše jednoho pražského obchoďáku ideální podmínky, které pro svých deset včelstev našel uprostřed Prahy.

Městské včelaření je v hlavním městě zatím spíš okrajový fenomén, jeho rozšíření by přispělo nejenom marketingu prodejců lokálního pražského medu, ale hlavně přírodě a zahrádkářům. Více včel a jejich práce znamená kvalitnější a bohatší úrodu pro všechny.

„Každý roj má jinou povahu. Tady ve městě se snažím chovat včely na mírnost. Tam, kde je příliš agresivní včelstvo, nezbude nic jiného než vyměnit matku. Mírnější matky pak mají i mírnější dcery. Každopádně i tady musím dodržovat určitá pravidla. Je hloupost jít ke včelám, když je pod mrakem, prší nebo se blíží bouřka,“ uvádí mě ke svým deseti úlům Petr.

03003860.jpeg

Oblečená ve včelařskou halenu, typický síťovaný klobouk a rukavice jsem připravená nahlédnout včelám do jejich obýváku. „Když nebudete dělat prudké pohyby, tak bude všechno v pohodě. Pokud kolem vás začne některá z mých ‚holek‘ kroužit, tak buďte v klidu, a ona si vás přestane všímat.“
To je na sklonku včelařské sezóny jedno ze základních pravidel včelaření. Své roje má v takzvaných nástavcích, což jsou úly, které vypadají jako stavebnice. Když povytáhne spodní část jednoho z nich, vidím na vlastní oči, jak vypadá příprava včel na zimu. „Včely by za normálních okolností zimovaly na medu, který si za celou sezónu nasbíraly. Jenže když jim ho vezmeme, musí se doplnit. Tady je v takové červené plastové misce cukerný roztok a v něm různé bylinky, co jsem našel. Včely je používají jako žebřík, aby se v tom cukru neutopily.“

Cukr je pro včely náhradní strava a moderní včelaři se snaží navracet k přírodě a nechávat včelám v úlu několik kilogramů medu, aby měly pestrou stravu a přežily zimu bez problémů. Odpověď na otázku, jestli mají včelstva šanci na přežití v ekologicky zatížených lokalitách, přinesly pokusy realizované v oblasti severních Čech. „Zjišťovalo se, jestli se v medu nebudou objevovat radioaktivní látky nebo těžké kovy. V žádném medu se nic takového nenašlo. Je to čistý produkt i z oblastí, které trpí znečištěním životního prostředí. A sem patří i Praha,“ uzavírá prospěšnost městského včelaření Petr Knápek. Poslechněte si celou reportáž.

autor: Susana
Spustit audio