Jak se smířit s bipolární poruchou a žít dál s nadhledem? Poslechněte si audiodokument Ona

2. únor 2019

Silvie trpí bipolární poruchou. Nemocí, která může mít bez správné medikace fatální následky. Zároveň ale zpívá, pracuje jako peer konzultantka, přednáší, maluje, sbírá přírodní artefakty a je s ní hrozná sranda. Doporučil mi ji kamarád, s tím, že se o svých psychických problémech nebojí mluvit, a dokonce o nich veřejně přednáší. Prostě ideální materiál pro rozhlasový dokument.

Poprvé jsme se potkaly loni v zimě. Moc jsem toho o Silvii nevěděla. Snad jen to, že zpívá a je přibližně stejně stará jako já. Takže něco přes dvacet. Dokonce na náš první sraz přišla včas, což mě příjemně překvapilo. Když jsme tak naproti sobě seděly s pivem v ruce, sama jsem ještě moc netušila, co mám v plánu. Navíc jsem nikdy předtím žádný dokument netočila, takže jsem si ani nebyla jistá, co od sebe očekávat. Chtěla jsem hlavně ukázat světu, že život s psychickou nemocí sice někdy není procházka růžovou zahradou, ale i tak stojí za to.

Silvie, protagonistka rozhlasového dokumentu Ona

I mně jednou za čas v hlavě něco dojde, asi ten všemi oblíbený hormon štěstí, a já se točím v nekončícím kruhu nesmyslných černočerných myšlenek a pro mě životně důležitých filozofických otázek, které chci za každou cenu vyřešit, i když to nejde. A protože to prostě nejde, nevidím v tu chvíli smysl vůbec v ničem. Všechno je nesmysl. Všechno je k ničemu. Všechno je nic. Co mě ale vždycky drží „při životě“, je moje racionální já, které si vzpomíná, jak mě život jindy hrozně baví, a které ví, že to zase bude dobrý. A přesně proto mě zajímalo, jak to má někdo jiný. Někdo, jehož diagnóza je vážnější než ta moje, a přesto to všechno zvládá.

Jak si Silvie dokáže udržet nabitý životní program a smysl pro humor i přes obtížnou diagnózu? A jak se staví ke stigmatu, kterému často čelí lidé s duševní chorobou? Poslechněte si nejnovější autorský audiodokument z cyklu DokuVlna.

Autor: Aneta Rybová
Dramaturgie: Brit Jensen
Zvuk: Roman Špála

Aneta Rybová (* 1994) je čerstvá absolventka oboru mediální studia a žurnalistika na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Audiodokument Ona vznikl původně jako bakalářský projekt, na kterém od počátku spolupracovala s dramaturgyní Brit Jensen. Během studií se Aneta stala členkou brněnského komunitního Radia R, kde stále působí. Kromě médií studovala také sociální antropologii. Do budoucna by se chtěla i dál věnovat dokumentaristice a také destigmatizaci psychických onemocnění.

autoři: Aneta Rybová , Brit Jensen
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.