Jak se Praha bavila

16. listopad 2005

Občas slýcháme od starších spoluobčanů, jak se ti dnešní mladí neumějí bavit a přiznejme si to - slýcháme to neradi. Jenomže když navštívíme výstavu "Jak se Praha bavila" v Muzeu Hlavního města Prahy, musíme jim dát tak trošku za pravdu. Ty spousty rozličných vyžití a ta společenskost veškerého konání, to jim můžeme jen závidět. Jedinou útěchou nám budiž, že ani ti, kteří nám dnes vyčítají naši zábavu, nemohli tuto zábavu, kterou výstava přibližuje zažít.

Ve dvou sálech se nám otevírá svět let 1780-1918. Doba, kdy končila slavná éra Rakousko-Uherského mocnářství, kdy přicházely první velké objevy, jejichž užívání je pro nás dnes již samozřejmostí a mnohdy dokonce už pasé. Mnohdy k naší velké škodě. A i když většina dnešních komunikátorů - předpokládaných pojítek mezi lidmi - neexistovala, lidé měli k sobě blíž.

Z výstavy Jak se Praha bavila

Z výstavy je jasné, že příležitostí k setkávání skýtala doba minulého přelomu století nepřeberně. Ať již to byly různé lidové slavnosti, pouti, plesy, různé muzicírování, sokolské slety anebo divadla (ať již to Národní, či dočasné dřevěné arény), prvé pohyblivé obrázky či zamrzlá Vltava plná bruslících lidí. Každá taková příjemná událost měla v životě tehdejšího člověka své pevné místo a na výstavě má svůj panel doplněný několika vitrínami s dobovými artefakty, dokumenty a věcmi denního užití. Jen jsem zalitovala, že autoři výstavy opomněli významné přírodní divadlo v Šárce, které za jediný den dokázalo oblažit 18 000 návštěvníků, což za dobu existence v letech 1913-1922 znamenalo, že se v jeho hledišti mohla vystřídat téměř celá Praha.

Myslím, že stačí pár kroků a ze srovnání dnešní a vystavované doby vyjde vítězně ta dávná. A pokud byste přeci jen potřebovali nějaké aktuální srovnání tehdejšího a dnešního vkusu, zvedněte oči u vitríny s hrací skříní, jejíž zvuk je zde reprodukován z moderního kazeťáku, který se jakoby vypadl z té nejfantasmagoričtější vesmírné lodi. Ten vás s nadoblačných výšin nostalgie po dávných časech snese kolmo k zemi.

autor: Jelena Malostranská
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.