Jak prominenti minulého režimu využili svých informací a vazeb? Nad tím se zamýšlí Elity

4. listopad 2018

Do praktik i konspiračních bytů bývalé Státní bezpečnosti nahlédnou diváci Jihočeského divadla. V nové inscenaci Elity se můžou zamyslet nad tím, kdo jsou lidé, kteří dnes stojí na vrcholu společenského nebo politického žebříčku.

Politické drama napsal režisér Jiří Havelka pro Slovenské národní divadlo. To Jihočeské hru uvádí v české premiéře a s úpravami pro české prostředí.

„Přemýšleli jsme, co připravit k 100. výročí založení republiky, a tak jsme si říkali, že je možná otázkou, jestli je co oslavovat. Proto jsme vybrali Havelkovu hru Elity, která je o tom, jak se některé elity minulého režimu plynule staly elitami současnosti,“ říká dramaturgyně Olga Šubrtová.

Společně s režisérkou Martinou Schlegelovou hru upravily pro české prostředí. „My jsme do toho textu i docela výrazně vstoupily. Některé scény jsme zpřeházely, některé vynechaly, protože v tom českém kontextu by některé slovenské elity nefungovaly. Naopak jsme dodaly některé české,“ popisuje.

Diváci podle ní určitě řadu postav poznají. „Pohybují se dnes ve vysokých patrech politiky, ale ta jména tam nezazní. Není to nic, co by bylo fabulované. Jiří Havelka spolupracoval s Ústavem pro studium totalitních režimů, takže to nejsou nějaké výmysly, jsou to věci nastudované z archivních autentických materiálů,“ dodává Olga Šubrtová.

Režisérka Martina Schlegelová dodává, že ve druhé části hry, která se týká současnosti, jsou citované novinové, rozhlasové nebo televizní rozhovory jednotlivých aktérů. „Vzhledem k tomu, že je to takhle dokumentární, myslím, že to lidé poznají. Jsou to známé věci, o kterých se mluví,“ komentuje.

Prodanou nevěstu přenesli do moderní doby a do Budějovic. Charaktery se nemění, říká režisér

Jihočeské divadlo uvedlo novou inscenaci Prodané nevěsty. Slavnou operu přenesli do moderní doby a do Budějovic

Byznys a konzum vládnou světu. Tak vyznívá nové nastudování Smetanovy opery Prodaná nevěsta v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích. Česko-slovenský tým se inscenací v mezinárodním obsazení symbolicky připojil k oslavám 100. výročí založení Československa.

Reakce českobudějovických diváků jsou po prvních uvedeních nejednoznačné. „Mně by stačilo, kdyby o tom přemýšleli. Zvláště to chceme hodně hrát pro studenty, kteří teprve teď budou volit, bude jim osmnáct. Pro ně je tahle doba už minulostí a myslím, že tím divadelním zážitkem se jim to může víc zpřítomnit a může to rozproudit debatu,“ reaguje Olga Šubrtová.

„Zapomínat se na to nemůže. To je jedno z velkých neštěstí české země, že se s tou minulostí jasně a jednoznačně nevyrovnala a ona pak plíživě a plynule přešla do současnosti a zevnitř ji rozhlodává,“ dodává Olga Šubrtová.

Politické drama Elity uvede Jihočeské divadlo například 17. listopadu při Noci divadel.

Novou inscenaci představil kulturní magazín Kavárna. Dále zve na výstavu fotografií z ateliéru Šechtl - Voseček do Tábora a doporučuje audioknihu Český ráj podle spisovatele Jaroslava Rudiše nebo novou desku písničkářky Radůzy Muž s bílým psem.

Spustit audio

Související